Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Протест просветних радника у Београду и широм Србије /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићШтрајк просветних радника у Београду
Штрајк просветних радника у Београду - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Унија синдиката просветних радника Београда организовала је данас протест на Тргу Николе Пашићу у Београду под називом "Стоп насиљу" наводећи да тиме надлежнима и друштву желе да пошаљу поруку да насиљу треба стати на пут.
Протести су одржани и у више градова Србије, а у неким школама је била обустављена или скраћена настава.
Учесници протеста у Београду носили су транспаренте међу којима "Децо, шта вам се догодило? Стоп насиљу!!!!", " "Свих година, сваког дана школовања, био сам жртва вршњачког насиља, нико није реаговао", "Колеге, чега се бојите? Стоп насиљу", "Одбранимо професију наставника"...
Данашњем протесту придружили су се Форум београдских гимназија, Унија синдиката школа Београда и Независни синдикат просветних радника Војводине.
Председник надзорног одбора у Унији синдиката просветних радника Београда Владимир Масло навео је да су просветни радници већ дуго понижени, не само материјалним положајем, који је, како је рекао, " "немаром према образовању уопште", иако је то стуб друштва.
"Овде смо да поручимо јасно и достојанствено да је достојанство наше професије угрожено, а да оно није само у нашим рукама већ и у рукама државе", казао је Масло.
Председница Унија синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић поручила је да је не смеју више да се туку деца, наставници, родитељи..., а да министар просвете Бранко Ружић каже на то да насиље није повећано и да просветни радници шире дефетизам и узнемиравају јавност.
Учесници протеста са Трга Николе Пасица кренули су у протестну шетњу у оквиру које ће прво отићи до Владе Србие, а након тога и до Министарства просвете.
У Крагујевцу се данас већина основних и средњих школа придружила протесту због учесталог насиља у школама. Према информацијама Уније просветних радника Крагујевца, од укупно 32 школе на територији овог града у 29 школа настава је потпуно обустављена, док се у осталим школама настава одвија скраћењем часова на 30 минута.
Председница Уније просветних радника Крагујевца Љиљана Милетић поновила је захтев да се просветарима додели статус службеног лица.
На скупу испред Прве крагујевачке гимназије речено је да наставници више не могу безбедно да обављају свој посао и да се мора стати на пут и све учесталијем вршњачком насиљу.
Повод протеста просветних радника је инцидент у Трстенику, када је над наставницом извршено насиље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала