- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници објаснили како деца постају жртве напасника на интернету

© Flickr / Brian Klug Сајбер-криминал
 Сајбер-криминал  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Велико истраживање о психолошким механизмима сајбер-груминга – сексуалног насиља над децом преко интернета, обавили су научници Националног медицинског истраживачког центра за психијатрију и наркологију „В.П. Сербски“ (НМИЦ ПН) и Московски државни психолошко-педагошки универзитет (МГППУ).
Резултати студије објављени су у часопису „Психологија и право“.
Статистика криминалитета, према речима стручњака, указује да последњих година расте број злочина над децом и адолесцентима. Ово се односи и на сексуалне радње извршене помоћу интернета.
За сексуално узнемиравање на интернету чак постоји и посебан термин – сајбер-груминг. Он подразумева посебну тактику злочинца који увлачи дете у сексуализоване радње, чији смисао жртва често не схвата.
Сарадници НМИЦ ПН и Московског државног психолошко-педагошког универзитета (MSUPE) детаљно су анализирали стање малолетника који су претрпели сексуалне радње услед сајбер-груминга. Према речима аутора, овај рад се наставља на прво руско истраживање овог проблема.

„Напасник успоставља са дететом пријатељски однос, проверавајући ризик од разоткривања њихових разговора. Затим уводи сексуализовану тематику и добија од детета слике или радње еротског или порнографског карактера, или се чак догоди и стваран сусрет“, испричала је професорка МГППУ, руководилац лабораторије за психологију дечијег и адолесцентског узраста НМИЦ ПН Јелена Дозорцева.

У оквиру судског психолошко-психијатријског вештачења, специјалисти су анализирали девојчице од 8 до 18 година које су биле жртве. Према речима научника, код жртава сајбер-груминга евидентиран је низ карактеристика које их чине рањивим на овакве нападе.
Код половине девојчица породице су биле конфликтне или социјално угрожене, уз присутно занемаривање и алкохолизам родитеља. Две трећине анализираних сусрело се са занемаривањем или агресијом школских вршњака. Четвртина девојчица имала је хроничне менталне поремећаје, а више од трећине проблеме са физичким здрављем који су им отежавали комуникацију у нормалном окружењу.

„Брижљиво и љубазно понашање сајбер-грумера жртве су често дочекивале с радошћу, у половини случајева сматрајући их својим пријатељем или романтичним партнером. Део девојчица је одржавао контакт, јер их је занимала тема односа међу половима. Проживљено искуство у 60 одсто случајева оцењивано је као трауматско“, нагласила је Дозорцева.

Родитељи морају да схвате ризике којима су деца изложена на интернету и да буду обазривији према виртуелним контактима, истичу стручњаци. Задатак родитеља је да са децом изграде поверљив однос и да их подрже у свакој проблематичној ситуацији.

„Нажалост, родитељи некада сами доведу децу у рањив положај, објављујући њихове слике на интернету и склапају сумњива виртуелна познанства. Они морају бити свеснији последица оваквих дејстава. Школски педагози и психолози морају да обраћају више пажње на нестандардну децу и адолесценте који се ‘не уклапају’ у уобичајено дружење са вршњацима и који се тешко адаптирају и имају недостатак позитивне пажње“, оценила је Дозорцева.

Научници су уверени да ће разговор са самом децом и адолесцентима о могућим ризицима познанстава на интернету, као и благовремено информисање о односима међу половима, омогућити деци да развију њихову сопствену отпорност на негативне утицаје.
Стручњаци НМИЦ ПН и МГППУ настављају да нализирају сајбер-груминг ради израде механизама његовог спречавања и оперативног сузбијања.
Деца и интернет - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
На интернету у сваком тренутку вреба 750.000 педофила: Српски стручњак открива четири категорије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала