- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Војна техника руских снага у зони специјалне војне операције   - Sputnik Србија

УЖИВО Ослобођено још 50 руских војника из украјинског заробљеништва; Експлозије у Кијеву

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини ушла је у 281. дан. Администрација америчког председника разматра предлог да се озбиљно повећа борбена обука Оружаних снага Украјине, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе. Формирање трибунала за Украјину за заплену замрзнуте руске имовине спада у надлежност светске организације, саопштиле су УН.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
15:08 04.12.2022
Владимир Зеленски: "Најболније“ области за украјинску војску су Бахмут и Соледар.
20:30 01.12.2022
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
СВЕТ
Макрон: Француска и САД намеравају да наставе војно да помажу Украјину
20:29 01.12.2022
Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће наставити да води дијалог с председником Русије Владимиром Путином како би се избегла ескалација конфликта у Украјини и како би се „постигле конкретне ствари“.
„Наставићу да разговарам са председником Путином. Данас сам поново о томе разговарао са Бајденом, јер увек смо настојали да избегнемо ескалацију и остваримо конкретне ствари: на пример, разговараћу с њим о безбедности Запорошке нуклеарке“, рекао је Макрон.
Развој ситуације у Украјини у наредним недељама и месецима одредиће када је тренутак за преговоре са Русијом, додао је он.
„Председник Владимир Зеленски је од момента када је изабран и до фебруара желео преговоре. Зато сматрам да је легитимним да Зеленски постави услове за преговоре. Развој ситуације у напредним недељама и месецима, као и избор Украјинаца, омогућиће нам утврдимо који је одговарајући тренутак за то“, рекао је он новинарима.
План од 10 тачака који је предложио Зеленски показује жељу Украјинаца да се оријентишу на преговоре, рекао је Макрон.
Макрон је у званичној посети САД, а данас је разговарао са америчким лидером Џозефом Бајденом у Белој кући.
Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да разговор са Макроном за сада није у плану обавеза руског председника.
20:26 01.12.2022
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да не планира контакте са председником Русије Владимиром Путином у најскорије време, али дозвољава такву могућност, ако руски лидер покаже интересовање за завршетак сукоба у Украјини.
„Чињеница је да не планирам контакте са господином Путином у најскорије време... Спреман сам да разговарам са господином Путином ако заиста покаже интересовање за окончање рата“, рекао је Бајден на заједничкој конференцији за новинаре са својим француским колегом Емануелом Макроном.
Бајден је нагласио да су будући контакти са руским председником могући уз констултације САД са својим партнерима из НАТО-а.
„Не намеравам да то урадим самостално“, прецизирао је амерички председник.
19:25 01.12.2022
Украјина преговара са Западом о испорукама ракета за ПВО системе С-300, саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников.
„С-300 раде веома добро. Ради се о томе што се они нису производили у Украјини, односно ми немамо производњу ракета С-300, па користимо залихе. Лично са свим министрима одбране оних земаља које такође имају С-300 преговарамо о могућности да попунимо ове залихе ракета из њихових складишта и арсенала“, рекао је Резников на брифингу у Одеси после састанка са шпанском министарком одбране Маргаритом Роблес.
17:48 01.12.2022
Припадници безбедносних служби Луганске Народне Републике су уз подршку Руске гарде привели неколико лица која су сарађивала са Службом безбедности Украјине, саопштио је за Спутњик извор у полицији.
Он је објаснио да су међу приведенима и они који су предавали податке украјинској војсци за извођење артиљеријских напада на цивилну и критичну инфраструктуру градова ЛНР.
16:39 01.12.2022
Руска војска потпуно је ослободила насеље Курдјумовка у ДНР, саопштило је Министарство одбране Русије.
„У офанзивним дејствима руских снага у потпуности је ослобођен од јединица Оружаних снага Украјине насеље Курдјумовка у Доњецкој Народној Републици“, прецизирали су у Министарству.
16:27 01.12.2022
У Кијеву се чула експлозија, јавили су украјински медији.
16:17 01.12.2022
14:22 01.12.2022
Експлозије одјекују у Кременчугу, Полтавска област Украјине, пишу украјински медији.
14:11 01.12.2022
Министарство одбране Русије саопштило је да је као резултат преговора ослобођено 50 руских војника.
„Дана 1. децембра, као резултат преговарачког процеса, са територије под контролом кијевског режима враћено је 50 руских војника, који су у заточеништву били у животној опасности“, саопштило је руско Министарство одбране.
13:02 01.12.2022
Швајцарска је блокирала руску имовину у вредности од 7,5 милијарди швајцарских франака (око 7,95 милијарди долара), саопштио је Државни секретаријат за привреду земље.
Блокирано је и 15 некретнина у шест швајцарских кантона.
12:58 01.12.2022
Руска војска је значајно напредовала у правцу Артјомовска (Бахмут) у ДНР – успостављена је ватрена контрола над свим главним путевима, саопштио је саветник вршиоца дужности лидера републике Игор Кимаковски у емисији „Соловјов лајв“.
„У том правцу је направљен значајнији помак, јер тамо у потпуности контролишемо ситуацију и успоставили смо ватрену контролу над свим главним путевима. Противник је, поготово у последње време, морао да премешта своје јединице, морао је да маневрише снагама и средствима“, рекао је Кимаковски.
Он је прецизирао да су губици украјинских снага у том правцу огромни.
„Код Артјомовска је све затрпано телима украјинских војника“, прецизирао је Кимаковски. Како је додао, постоје информације да украјинске трупе повлаче тешку технику из Артјомовска.
„Сада се озбиљно утврђују иза Артјомовска. То сугерише да ће ускоро предати град или да ћемо га ми ослободити“, истиче званичник.
12:29 01.12.2022
Руска гарда је пронашла документа у Херсонској области која сведоче о моралном паду у редовима украјинских снага, саопштила је прес-служба ресора. У заплењеној архиви Оружаних снага Украјине пронађена су документа у којима је детаљно анализирано морално и психичко стање војника.
„У једном од докумената се наводи: 'Морално и психичко стање припадника јединица је незадовољавајуће. Војници су потиштени, у неким случајевима долази до конфликтних ситуација. Један од разлога који утиче на морално-психичко стање је незадовољавајући одабир кадрова, није успостављен систем међуљудских односа између официра и водника чете“, наводи се у документу.
Руска гарда наводи да заплењена документа говоре о „кадровским проблемима и ниском нивоу професионалности“ украјинске војске.
12:18 01.12.2022
У Харковској области су се огласиле сирене за ваздушну опасност, показују подаци онлајн мапе за ваздушне узбуне Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
12:15 01.12.2022
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Уништене три базе страних плаћеника, осујећен напад кијевских трупа у више праваца
10:36 01.12.2022
Немачка предлаже Пољској да на граници са Украјином размести осам ПВО система „Патриот“, изјавио је министар за националну одбрану Пољске Мариуш Блашак.
07:34 01.12.2022
Амерички државни секретар Ентони Блинкен потврдио је у среду украјинском министру спољних послова Дмитрију Кулеби спремност САД да Кијеву обезбеде системе противваздушне одбране, наводи се у саопштењу Стејт департмента.
Блинкен и Кулеба разговарали су "на маргинама" састанка министара спољних послова НАТО-а у Букурешту.
Разговарано је и о резултатима састанака о потребама Украјине у области енергетске инфраструктуре и обезбеђивању њене дугорочне енергетске безбедности, саопштио је Стејт департмент.
07:18 01.12.2022
Француска је почела да ради са европским и украјинским партнерима на стварању специјалног трибунала који ће водити истрагу о руским акцијама у Украјини, саопштило је Министарство спољних послова те земље.
„Што се тиче предлога да се створи специјални трибунал за руске злочине у Украјини, почели смо да радимо са нашим европским и украјинским партнерима“, рекао је портпарол француског министарства спољних послова на брифингу у среду.
Он је напоменуо да Француска такође подржава истраге украјинских правосудних органа и Међународног кривичног суда у Хагу како би се одговорни за ове злочине привели правди.
Истовремено, француска министарка спољних послова Катарина Колона рекла је у октобру да Париз не подржава идеју о стварању специјалног трибунала за истрагу руских акција у Украјини.
07:14 01.12.2022
Оружане снаге Украјине почеле су да штеде муницију због уништавања складишта услед ракетних удара и прекида снабдевања, рекао је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала