- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Заробљене институције у Црној Гори - гдје је кључ

© Фото : YouTube/Skupština Crne Gore, snimak sa ekranaГрб и застава Црне Горе
Грб и застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Црна Гора се месецима налази у политичкој и институционалној кризи. Владу Дритана Абазовића, која је у техничком мандату од 19. августа, прошле седмице напустила је потпредсједница Јована Маровић, која је дала и оставку у УРИ, што је актуелизовало питање колико влада има легитимитета.
Након избора у Подгорици ДПС не пристаје да преда власт побједницима, већ изговор тражи у наводним приговорима о којима треба да одлучи Уставни суд, а опозиција предвођена некада водећом партијом у Црној Гори, неће да гласа за предложене кандидате тог истог суда, који сада нема кворум за одлучивање. У Шавнику још нијесу завршени локални избори који су почели 23. октобра, што само употпуњава слику друштва у коме су институције заробљене због партијских интереса.

Комплетирање Уставног суда рјешава проблем

Аналитичар Предраг Дрецун каже за Спутњик да није лако предвидјети како ће се расплести политичка криза у Црној Гори, али да је евидентан уплив међународног фактора да се она ријеши.

"Кровна криза настаје оног тренутка када не функционише Устав, а Устав не функционише када нема Уставног суда. Узалуд је Устав ако не постоји орган који може да га примјењује. Дакле, нема Устава без Уставног суда. Они који подржавају такво стање, знају да оно не може дуго трајати, али купују вријеме, не би ли остварили неке своје политичке циљеве, то је очигледно", каже Дрецун за Спутњик.

Наш саговорник истиче да у Скупштини имамо процедурално припремљено све за попуну Уставног суда, четири кандидата који су прошли све филтере и провјере. Он не види разлог да се за њих не гласа на наредној сједници Скупштине Црне Горе, јер сматра да се са Уставним судом не може трговати, у смислу да поједини судије буду блиске појединим партијама, јер онда све губи смисао.

"Ако су четири предложена кандидата неспорна, а те оцјене стижу и из ДПС-а и ДФ-а и осталих мањих партија, зашто се за њих не би гласало. Када се изабере Уставни суд може да се уђе у демонтажу свих политичких проблема, да се оцијени да ли је предсједник Мило Ђукановић прекршио Устав када није дао Миодрагу Лекићу мандат за састав нове владе, и да ли је прекршио Устав кад је тражио 41 потпис подршке Лекићу, што Уставом није предвиђено. Уставни суд ће разријешити све проблеме који се сада налазе у зони политичког фолклора, мешетарења, протеста, оптужби, а то не води ничему”, каже Дрецун.

Наш саговорник истиче да иако се сви залажу вербално за изборе, они одговарају само Покрету Европа сад, јер би резултати избора показали да тај покрет постаје незаобилазан фактор на политичкој сцени Црне Горе.
“Избори су велико искушење за ДПС, јер та партија може да функционише само у ситуацији када има 51 одсто подршке на изборима, они су себе довели у ситуацију да имају минималан коалициони капацитет. Покушавају да направе атмосферу и прикажу Демократски фронт као непожељног партнера за међународну заједницу, на силу желе да га избаце из игре, како би ДПС био дио неке будуће владе. И ДФ треба зато да се промијени, да буде мудрији и покаже да међународна заједница може да рачуна на сарадњу са њима. Мада, макар вербално, ниједна партија у Црној Гори није против европских интеграција”, наводи Дрецун за Спутњик.

Божовић: За десетак дана почиње расплет кризе

Посланица Демократског фронта Јелена Божовић каже за Спутњик да је хитно и без одлагања потребно изгласати судије Уставног суда и да она вјерује како расплет политичке кризе почиње за десетак дана у Црној Гори.
“У парламентарној већини с тим у вези не постоји дилема. Проблем постоји на страни Демократске партије социјалиста и њихових коалиционих партнера који коче избор судија Уставног суда и тиме блокирају функционисање правног система у Црној Гори. Услови које су испоручили новој парламентарној већини показују да су стручне референце предложених судија неспорне и да их тај разлог не спречава да са предложене судије и гласају. Дакле, одлуком да не гласају за судије Уставног суда јасно је да желе да блокирају процесе како би испунили своје ускополитичке интересе те на тај начин све грађане Црне Горе држе за таоце”, упозорава Божовићева.
Она подсећа да су из опозиције спремни да гласају само за једног судију Уставног суда што опет тај суд чини непотпуним за сва важна одлучивања.

“А без тог суда не може се ићи ни на евентуалне изборе у наредном периоду. Потребно је изгласати сво четворо судија Уставног суда и препустити независном, непристрасном судству ослобођеном партијског притиска да доноси важне одлуке како бисмо напокон кренули у опоравак судских и тужилачких функција. ДПС очигледно има проблем са тим да се у Црној Гори дешавају процеси у којима они као партија неће имати неприкосновен политички утицаја. Независне правосудне институције су услов за праву и пуну демократизацију друштва које је деценијама било заробљено од стране једне партије”, каже Божовић за Спутњик.

Она истиче да је Демократски фронт урадио све на очувању изборне воље грађана од 30. августа 2020, да је направио бројне компромисе и уступке, одржано је много разговора и састанака у циљу превазилажења кризе, међутим, нису сви показали увијек једнако добру вољу.

“Природно је очекивати да парламентарна већина од 41 посланика опет изгласа закон о предсједнику како би се коначно изашло из овог правног галиматијаса и да се формира нова влада у којој це премијер бити Миодраг Лекић, онако како је и тражено од стране 41 посланика, а што је предсједник ДПС-а Мило Ђукановић, злоупотребљавајући функцију предсједника државе, одбио да испуни. Уколико се убрзо не буде изашло из ове кризе не преостаје нам ништа друго него да идемо на изборе. Ми из Демократског фронта смо увијек спремни за изборе, потврду наше политике добили смо и на локалним изборима 23. октобра. Избори најмање одговарају највећим губитницима свих избора од 30.августа до данас, а то је ДПС. Наредних десетак дана ова политичка конфузија биће ријесена, убрзо ћемо знати имамо ли нову владу или ће се ићи на нове изборе,” истиче Божовић.

Да ли је све фарса због шверца

Предсједник Покрета за Промјене Небојша Медојевић каже за Спутњик да када Влада изгуби повјерење у Скупштини, онда је једини државнички, морални и политички разуман чин да премијер поднесе оставку и тако се створе услови за заказивање ванредних парламентарних извора.

“Абазовић то није урадио и увукао је државу у најозбиљнију државну кризу од увођења вишепартизма. Он није дао потписе за кандидатуру Лекића за премијера 44. Владе. У договору са Ђукановићем, Абазовић није на вријеме доставио четири потписа УРЕ, што је предсједник државе искористио и није дао мандат Миодрагу Лекићу“, мишљења је Медојевић.

Он тврди да је Црна Гора талац организоване криминалне групе шверцера цигарета.
“На власт могу доћи само они политичари који допуштају шверц цигарета и за то узимају рекет. Сва прича о идентитету, нацији, државности, економији, патриотама, заставама, религији, ЕУ, НАТО је само пука сценографија једне велике фарсе”, тврди Небојша Медојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала