- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израелски ученици на екскурзији открили вредан споменик стар 3000 година

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIСкарабеј
Скарабеј - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Средњошколци из Тел Авива, који су били на школском излету у Азору, месту у околини града, пронашли су вредан артефакт стар 3000 година - печат у облику скарабеја (балегара) за који се верује да је припадао локалном ханаанском владару.
Ученици средње школе Рабин из Тел Авива на излет су пошли у организацији Изра4елске управе за антиквитете (ИАА), која већ три године за средњошколце организује курсеве за водиче. Гилад Стерн из Образовног центра ИАА рекао је за медије да је проналазак скарабеја са јасно урезаном сценом сан сваког археолога аматера, преноси магазин Израел тудеј.
Скарабеј, балегар или света буба најпознатија је староегипатска амајлија. Симбол је сунца, душе, ускрснућа и плодности. Инсект балегар котрља лопту насталу од комада балеге узбрдо исто као што се веровало да бог Кепри (бог излазећег Сунца) котрља Сунце преко неба.
Свакога дана Сунце залази, да би сутрадан поново изашло. Тако је скарабеј постао египатски симбол поновног рађања. Египћани су правили амајлије са симболом скарабеја да би носиоцу пружили моћ „вечног обнављања живота”. Такође су мумије испод својих завоја имале скарабеј постављен у нивоу груди са циљем да се покојнику обезбеди поновно рађање на оном свету.
Пре 3000 година, када је, према проценама стручњака, пронађени скарабеј израђен, Ханаан је био под влашћу Египта, а резбарије на амајлији највероватније приказују сцену која представља потврду легитимности локалног владара.

„Скарабеј је коришћен као печат и био је симбол моћи и статуса. Можда је стављен на огрлицу или прстен. Направљен је од фајанса, силикатног материјала прекривеног плавичасто-зеленом глазуром. Можда је испао из руку важне личности која је прошла кроз то подручје, а можда је био и намерно закопан заједно са другим предметима да би се након хиљада година појавио на површини“, рекао је Амир Голани, специјалиста ИАА за период бронзаног доба.

Према његовим речима, сцена приказана на скарабеју одражава геополитичку стварност у Ханаану током касног Бронзаног доба (између 1500. и 1000. г. п. н. е.), када су локални владари признавали врховну власт Египта и понекад се бунили против ње.

„Према томе, врло је могуће да је печат заиста из касног бронзаног доба, када је локалним Ханаанцима владало египатско царство“, закључио је Голани.

У Израелу је откривено на стотине сличних скарабеја; неки од њих су увезени из древног Египта, а многи су израђени у Ханаану под египатским утицајем.
„Проналазак скарабеја у оквиру теренског обиласка ученика који учествују на курсу за водиче је симболичан, јер су ученици стицали археолошка знања и истовремено давали допринос нашем археолошком наслеђу. Ова сарадња је заиста дирљива, јер радимо на повезивању заједница са њиховим културним наслеђем“, рекао је директор ИАА Ели Ескусидо.
Клеопатра - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
СВЕТ
На трагу Клеопатрине гробнице: Да ли су археолози на прагу једног од највећих открића у 21. веку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала