- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Није гладовала само Украјина: Зашто је Бундестаг донео резолуцију о Голодомору

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава на згради Бундестага у Берлину
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Немачки парламент изгласао је резолуцији којом је Голодомор, глад 30-их година у СССР, проглашен за геноцид над украјинским народом. Руски експерти подсећају да није гладовала само Украјина него цео СССР а сматрају да је Бундестаг резолуцију донео по налогу Американаца.
Аутори резолуције, на челу са замеником Зелених, председником немачко-украјинске парламентарне групе Робином Вагнером, позвали су немачку владу да предузме мере за ширење информација о Голодомору. Министарство спољних послова Русије оцењује да је немачка резолуција покушај да се оправда кампања усмерена на демонизацију Русије спонзорисана од Запада, док портпаролка министарства Марија Захарова сматра да је резолуција апсурдна и да искривљује историјске чињенице.

Није гладовала само Украјина, него цео СССР

Како каже за Спутњик руски историчар Виктор Миркискин, од глади 1930-их година није страдао само украјински народ, него цео Совјетски Савез.
„После грађанског рата до почетка Великог отаџбинског рата све републике СССР су се налазиле у тешким условима. Земља је била изолована од спољног света. Није било довољно развијене индустрије, хране. У то време, 1933. године, била је велика суша. Она је погодила Поволожје, као и друге регионе. Целокупно становништво Совјетског Савеза патило је од недостатка хране. Голодомор у време Стаљинове владавине није био усмерен против украјинског народа. Стаљин није био савршен, али никада ништа није урадио против Украјинаца. Заправо од Голодомора је страдао народ СССР“, објашњава саговорник Спутњика.
Слично мишљење дели и руски историчар Олег Ајрапетов, који одбацује тезу да је у време Голодомора гладовала само Украјина.
„Голодомор је захватио све главне житне области, оне у којима су домаћини били оријентисани на производњу жита. Међутим, став украјинских националиста је да су у то време само Украјинци били лишени хлеба и да је ово била циљана политика Русије која је била усмерена на уништење украјинског народа. Ово су подржале украјинске националистичке организације још 30-их година 20. века“, подсећа стручњак.
Вечернее небо над Бундестагом, Берлин - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
РУСИЈА
Наставља се демонизација Русије: Немачки Бундестаг прогласио Голодомор геноцидом над Украјинцима

Немци прате тренд

Ајрапетов истовремено верује да су немачком парламенту Американци наредили да гласа о резолуцији о проглашењу Голодомора геноцидом који је извршила Русија над украјинским народом.
„Немачка је у великој мери зависна од својих америчких господара. Политичка елита ове земље је под контролом Сједињених Америчких Држава. Берлин има најмоћнију економију у Европи. Он је економски и политички заинтересован за сарадњу са Русијом, али Вашингтон није. Због тога, Американци хушкају Немце против Руса како би њихова сарадња, која је неопходна и Немачкој и Русији, била проблематична“, констатује саговорник.
Руски политиколог Јуриј Светов сматра да Немачка овим потезом покушава да прати тренд у ком су Украјинци представљени као жртве.
„Украјинце приказују као људе који су жртве Руске империје, Совјетског Савеза и Русије...И по њима, за овај ланац „страдања“, Русија и руски народ сносе сву одговорност. Стога је, као што је познато, слична резолуција о Голодомору одавно усвојена у Сједињеним Америчким Државама“, објашњава наш саговорник.
Представнички дом америчког Конгреса је наиме прогласио време Голодомора тридесетих година прошлог века за геноцид над Украјинцима. Осим Американаца, и Украјина је још 2006. године усвојила закон којим је Голодомор оцењен као геноцид над украјинским грађанима. Бивши председник Украјине Петар Порошенко Голодомор је чак назвао геноцидом који је веома пажљиво испланиран.
Зграда америчког Капитола у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2018
САД: Над Украјинцима је извршен геноцид
Голодомор је назив за глад која је задесила становништво 1932. и 1933. године на територији Украјинске ССР и других житница Совјетског Савеза, међу којима су Северни Кавказ, Нижње и Средње Поволожје, знатан део Централно-черноземне области, Казахстан, Западни Сибир, Јужни Урал.
До глади је дошло услед несташице хране коју су изазвале присилна колективизација производње хране и неповољне временске прилике. Украјинци тврде да су совјетске власти намерно изазвале велике несташице хране како би уништиле, то јест умањиле политички утицај Украјинаца. Према разним проценама, тада је од глади умрло 7-8 милиона људи разних националности, од тога око 3,5 милиона у Украјини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала