Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Није само Русија, већ и Кина“: Порука Београду из Брисела

© Sputnik / Лола ЂорђевићПосланици Европског парламента Владимир Билчик и Матјаж Немец излазе из зграде Председништва након састанка са Александром Вучићем
Посланици Европског парламента Владимир Билчик и Матјаж Немец излазе из зграде Председништва након састанка са Александром Вучићем - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик изјавио је данас да је проширење ЕУ поново у самом фокусу агенде Уније и охрабрио Србију да „буде на правој страни историје“ у вези са ситуацијом у Украјини.
Билчик је навео да су „санкције против Русије један од елемената, али да има још тога што треба да се уради да би Србија убрзала свој пут ка Европској унији“. Наводећи да је усаглашеност Србије са спољнополитичким декларацијама Европске уније мања од 50 одсто, Билчик каже да би ЕУ волела да види напредак у том правцу.

„Ми смо спремни да помогнемо Србији да постане мање зависна од спољних утицаја који не желе да виде Србију у ЕУ, а ту није само Русија, већ и Кина“, рекао је Билчик, који се путем видео-позива укључио у панел дискусију поводом обележавања јубилеја Европског покрета у Србији.

Он је оценио да је „европска перспектива за Западни Балкан битка која ће наставити да се води“.
„Поред усклађивања са спољном политиком ЕУ, неопходан је и наставак реформи, као и јачање стања демократије, медија и владавине права“, рекао је Билчик, који је додао да је недавно имао добре разговоре са министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић у Стразбуру.
Као важан елемент у процесу европских интеграција, он је поменуо дијалог Београда и Приштине, оцењујући да ситуација није лака, али да треба отворено разговарати о томе шта треба да се уради.
„Кључ је да повратимо поверење. Верујем да ће европска будућност Србије бити могућа и остварива, али та вера не треба да буде само између нас који смо данас овде, већ и код 27 чланица и код наших партнера у Србији. То је процес. Желимо да Србија буде са наше стране, да сарађује са нама, и на речима и на делу“, рекао је он.
Билчик је рекао да спрема нови извештај за Србију и нада се да ће бити спреман да га представу почетком следеће године, пренео је Танјуг.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
СРБИЈА
Вучић: Да сутра уведемо санкције Русији - прекосутра би нам тражили признање Косова /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала