- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Прва група пензионера данас добија увећане пензије

© Sputnik / Милош ЋурчинДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће прве пензије увећане за девет одсто данас бити на рачунима пензионера који припадају категорији самосталне делатности.
„Грађани и њихов животни стандард су у фокусу Владе Србије и нећемо дозволити да актуелна економска криза и сви изазови са којима се суочавамо, утичу на квалитет њиховог живота. Зато, као што смо и обећали, идемо са повећањем пензија, плата у јавном сектору и минималне зараде. Већ данас, 2. децембра, пензионери који припадају категорији самосталних делатности ће добити за девет одсто веће пензије“, рекао је Мали, саопштило је министарство.
Он је најавио да ће у уторак, 6. децембра, пензије увећане за девет процената добити они који припадају категорији војних и пољопривредних пензионера, а да ће 10. децембра бити исплаћена категорија „запослени“, у којој је највећи број пензионера.
„Посебно радује што се средства за ове увећане пензије издвајају из буџета Фонда ПИО који бележи бољу наплату доприноса и има више новца“, истакао је Синиша Мали.
Он је подсетио да су пензије повећане од 1. новембра за девет одсто, али и нагласио да ускоро, односно од 1. јануара 2023. године, следи ново повећање од чак 12,1 одсто, чиме ће се доћи до тога да ће просечна пензија 2023. бити за 20,8 одсто већа у односу на 2022. годину.
Он је рекао како се, према пројекцијама министарства, очекује да просечна пензија у децембру 2022. буде 287,2 евра, а у децембру 2023. године 322 евра.
Мали је нагласио како је циљ да до краја 2026. године просечна плата буде 1.000 евра, а пензија између 420 и 450 евра.
Министар је подсетио да се од 1. јануара очекује и повећање плата у јавном сектору од 12,5 одсто, док ће плате за официре, подофицире и војнике по уговору бити повећане за чак 25 одсто.
Мали је додао да ће минимална зарада од 1. јануара бити већа за 14,3 одсто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала