- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на вези са Шолцом: Због деструктивне политике Запада Кијев одбија преговоре

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је телефоном руског председника Владимира Путина како би разговарали о ситуацији у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља.
Како је прецизирано, руски лидер је поново детаљно разјаснио принципијелне руске приступе поводом спровођења специјалне војне операције.

„Скренута је пажња на деструктивну политику западних земаља, укључујући Немачку, које пумпају кијевски режим оружјем и обучавају украјинске војнике. Све то, као и свестрана политичка и финансијска подршка Украјини, доводи да тога да Кијев потпуно одбацује идеју о било каквим преговорима“, наводи се у саопштењу.

Таква политика Запада подстиче радикалне украјинске националисте на нове крваве злочине против цивилног становништва, истиче руска страна.
Путин је саопштио Шолцу да су напади на мете у Украјини реакција Русије на провокације Кијева.

„Истакнуто је да су се руске Оружане снаге дуго уздржавале од прецизних ракетних напада на одређене мете на територији Украјине, али су сада такве мере постале изнуђен и неизбежан одговор на провокативне нападе Кијева на руску цивилну инфраструктуру, укључујући Кримски мост и енергетске објекте“, прецизирано је у објави Кремља.

Путин је позвао Немачку да преиспита своје приступе у контексту дешавања у Украјини.
Са своје стране, Шолц је позвао Путина да што пре изнађе дипломатске методе решавања конфликта у Украјини.
Тема разговора Путина и Шолца били су и терористички напади на гасоводе „Северни ток“ и „Северни ток 2“ чије околности, по речима руског лидера, захтевају транспарентну истрагу уз учешће руских специјализованих структура.
Такође су се дотакли и питања реализације „прехрамбеног споразума“ о извозу украјинског жита из црноморских лука и уклањању баријера за извоз хране и ђубрива из Русије.

„Наглашено је да је неопходна савесна, свеобухватна реализација 'прехрамбеног споразума', што подразумева уклањање свих препрека и за испоруке из Русије“, саопштио је Кремљ.

Иначе, разговор Путина и Шолца трајао је сат времена.
Подсећања ради, Шолц је последњи пут боравио у посети Москви 15. фебруара, када се први пут састао са Путином. Посета немачког канцелара Русији била је кулминација интензивне дипломатске кампање Берлина усмерене на мирно решење кризе око Украјине. Уочи посете Русији, Шолц је боравио у Кијеву.
Међутим, последњи телефонски разговор Путина и Шолца одржан је 16. септембра, а претходни у мају. Лидери су и тада разговарали о ситуацији у Украјини, а такође речи је било и о енергетској кризи у Европи као и „прехрамбеном споразуму“.
Председник Русије Владимир Путин и немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
РУСИЈА
Шолц открио занимљив детаљ из разговора са Путином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала