Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Руски амбасадор открио како је ЕУ од Русије тражила помоћ у вези са дијалогом Београда и Приштине

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да је Брисел, пре отпочињања дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, тражио помоћ Русије.
Износећи детаље о томе како је до тога дошло, Боцан-Харченко је навео да је Генерална скупштина УН, препуштајући вођење косовског дијалога Европској унији 2010. године, донела одређене смернице за вођење тог дијалога.
„Брисел је још тада тражио, пре почетка бриселског дијалога Београда и Приштине, подршку Русије како би Генерална скупштина УН одобрила оквире и агенду тог дијалога“, казао је руски амбасадор Боцан-Харченко, истичући да тзв. француско-немачки предлог који је сада на столу излази из тих оквира.
Тада је било речи о нормализацији односа, а не о признању независности тзв. Косова, рекао је Боцан-Харченко у интервјуу за РТ Балкан, нагласивши да је Русија увек подржавала Резолуцију 1244 као правни оквир за постизање трајног, уравнотеженог и праведног решења косовског проблема.

Запад користи Косово и Метохију као полугу притиска на Србију

Када је реч о улози Европске уније у дијалогу са Приштином, Боцан-Харченко је оценио да Унија гура под тепих питање формирања Заједнице српских општина, које је за Београд кључно.
Мишљења је и да Запад користи Косово и Метохију као полугу притиска на Србију, као што од Украјине праве „анти-Русију“ како би водили рат против Русије. Циљ такве политике није само слабљење Русије, већ и Европске уније, као и спречавање сарадње између, пре свих, Русије и Немачке, навео је руски амбасадор.
На питање да ли сматра да Запад покушава да изазове кризу на Балкану, Боцан-Харченко је одговорио да „није убеђен да Западу одговара ‘врућа криза’, али да им сигурно одговара кризна ситуација, у оквиру које могу да задрже контролу“.
Како је упозорио, то је опасно, пошто свака криза која се понавља више пута може да се отргне контроли и постане „врућа“.
Боцан-Харченко је указао и да Запад не поштује потписане споразуме и да увек тежи да их накнадно измени како им одговара. То се, додао је, дешавало и на Балкану, а као пример навео је Дејтонски споразум.
Према његовим речима, Запад од самог почетка сукоба у бившој Југославији води политику супротну српским интересима.
„Косово је од почетка распада СФРЈ било замишљено као терен за напад на Србију“, рекао је Боцан-Харченко и додао да је основни циљ био уништавање самосталности и достојанства Србије.
Ти напади на српски народ постоје и у Босни и Херцеговини, где Запад жели да ограничи надлежности Републике Српске, навео је руски амбасадор.
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
СРБИЈА
Боцан-Харченко о потезу Куртија и реакцији ЕУ: Све је предвидљиво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала