- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Јужна Кореја преко Португала до осмине финала – трагедија за Гану и Уругвај

© AP Photo / Lee Jin-manЈужна Кореја, Хванг Хе чан
Јужна Кореја, Хванг Хе чан - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Последње коло у групи Х било је баш за инфаркт, а уз првопласирану Португалију такмичење у Катару ће наставити селекција Јужне Кореје која је савладала незаинтересоване Португалце са 2:1 поготком Хванг Хе Чана у 91. минуту.
Тако су Корејанци остварили велики резултат, иако им на старту последњег кола готово нико није давао шансе за пролаз у нокаут фазу, поред Гане и Уругваја.
Ипак, чувена упорност се исплатила селекцији коју води Португалац Паоло Бенто, који је можда добио и попуст од земљака овог поподнева, иако зобг суспензије није водио тим.
Комбиновани тим Португалије је повео већ у петом минуту голом Рикарда Орте, али је Ким Јунг Гвон у 27. изједначио на 1:1 и вратио свој тим у живот. Није дуго било озбиљнијих дешавања у наставку, све до надокнаде другог дела.
© AP Photo / Darko BandicРикардо Орта, гол, Португал - Јужна Кореја
Рикардо Орта, гол, Португал - Јужна Кореја - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Тада је нападач Вулверхемптона Хванг Хе Чан сјајно реаговао на пас аса Тотенхема Сона и лепим голом разгалио навијаче Јужне Кореје.
Иначе, дурго полувреме на овом мечу почело је знатно раније па су Корејанци чекали готово десет минута и крај меча Уругвај - Гана да прославе пролаз даље.
Многи су уочи последњег кола давали највеће шансе Гани, која је имала два бода више од Јужноамериканаца, али је Уругвај славио са 2:0. Једино што Кавани, Суарез и другари нису рачунали да ће Португалија препустити победу Јужној Кореји.
А деловало је и да ће Гана, једно од пријатнијих изненађења на Мундијалу, успети да зада коначан ударац неубедљивим Урусима, међутим, промашај са беле тачке Андреа Ајуа у 20. минуту сасекао је потпуно Африканце и фактички их послао кући.
© AP Photo / Aijaz RahiАндре Ају, Гана - Уругвај
Андре Ају, Гана - Уругвај - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Као да је Уругвају фалио баш такав неки детаљ да се тргне и пробуди, а када је то учинио стигао је до недостижне предности. Оскар Де Араскаета коначно је заблистао у дресу националног тима.
Ас Фламенга матирао је два пута голмана Гане у размаку од шест минута. Нису Африканци знали шта их је снашло, оставили су без чувара Де Араскаету који не прашта па је погоцима у 26. и 32. минуту донео свом тиму испотавиће се касније пирову победу.
© AP Photo / Aijaz RahiОскар Де Араскаета, Уругвај - Гана, Светско првенство
Оскар Де Араскаета, Уругвај - Гана, Светско првенство - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пробала је Гана у наставку утакмице да се врати у живот и борбу за друго место. У игру је ушао и Звездин нападач Букари. Створили су сјајни играчи из Африке неколико изгледних прилика, али је голман Уругваја сачувао своју мрежу.
Ипак, и једне и друге је шокирао пораз Порутгалије који је значио крај сна о осминифинала.
Standings provided by Sofascore
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала