- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић и Вархељи: Подршка у области енергетике

© Sputnik / Лола ЂорђевићОливер Вархељи и Александар Вучић
Оливер Вархељи и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Александар Вучић рекао је данас да је са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем разговарао о подршци у области енергетике, још једном се захваливши за најављену кључну буџетску помоћ од 165 милиона евра, до краја ове године, коју је приликом недавне посете најавила и председница ЕК Урсула фон дер Лајен.
“То је за нас велики, изузетно значајан новац, то је важна и велика ствар коју је ЕУ завршила у интересу земаља Западног Балкана, а Србија је свакако добила најзначајнија финансијска средства”, рекао је Вучић.
Указао је да је тај новац значајан и због тога што Србија на месечном нивоу, по комбинованим ценама, не троши мање од 200 милиона евра, а за струју, и то само за увоз, не рачунајући производњу, трошимо 42 милиона евра у новембру, али ћемо и до 90 или 100 милиона евра у децембру.
Разговарали су, каже, и о даљој енергетској диверзификацији Србије, о могућности за набавку додатних количина гаса из Азербејџана, убрзању радова на интерконектору Србија – Бугарска, приступу терминалима течног нафтног гаса, итнерконектору Србија – Северна Македонија.
“О много стратешких ствари смо разговарали, али и пројектима у којима смо већ заједно са ЕУ, као што је брза пруга Београд – Ниш. Срећан сам што ће и Нишлије и југ Србрије имати брзу пругу и везу са Будимпештом, Бечом, као и Београд и Нови Сад”, рекао је Вучић и додао да је у том погледу ЕУ предвидела огромну подршку, не само кроз повољне зајмове, већ и у грантовима.

Вархељи: Пакет енергетске помоћи од 2,5 милијарде евра за регион

Оливер Вархељи је рекао да је разговарано о два хитна питања, енергетици и миграцијама.
"Не можете другачије него да разговарате о овом са киме год да се сретнете", напоменуо је Вархељи.
"Када је реч о енергетици, донели смо добре вести. То утиче и на Западни Балкан, створили смо пакет енергетске помоћи који ће мобилисати 2,5 милијарде евра за регион, земље са мање финансијских средстава имају преокупацију како да прођу кроз зиму", указао је комесар.
Почетком наредне године, издвојиће се 165 милиона евра да помогнемо домаћинствима да премосте велики ценовни јаз због енергетске кризе, каже Вархељи.
Други део биће посвећен улагањима. Потребан је нови план, актуелне руте и нови добављачи и морамо на томе да радимо, да промовишемо енергетску транзицију, да донесемо нове изворе енергента, да Бугаре "погурамо".
"Зато гурамо и за нови терминал за течни гас на Јадрану, који би донели зелену енергију на Западни Балкан из Египта, Туниса, надамо се да ћемо допремити електричну енергију до Западног Балкана", каже он.
Западни Балкан може да постане нова улазна тачка за енергенте за ЕУ, рекао је Вархељи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала