Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Сваки предлог договора без чланства Косова у УН је добра основа за разговор

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије, изјавио је данас да ће председник Србије Александар Вучић сам одлучити да ли ће учествовати на самиту Европске уније и Западног Балкана у Тирани или не.
"Коју год одлуку да донесе она ће бити у интересу Србије”, рекао је Даћић новинарима у Новом Саду, где је одржана изборна конференција покрајинске организације СПС у Војводини.
Он је на питање да ли сматра да руководство Србије треба да се појави на самиту у Тирани рекао да одговор треба тражити у ономе о чему председник Србије разговара са представницима међунардоних заједница, а то је шта радити у овом тренутку.
“Потпуно је обесмишљено свако даље учешће у неким разговорима на ту тему, а да (премијер привремених приштинских институција Аљбин) Курти не жели да спроводи Бриселски споразум или стално повлачи једностране потезе као што је било са регистарским таблицама”, навео је Дачић.
Он је подсетио да Курти, између осталог, није дозволио гласање Срба на референдуму о изменама Устава Србије и на изборима, да је слао полицијске снаге на север Косова и Метохије без договора са представницима власти на северу, да је уследила криза са регистарским таблицама и расписивање избора у општинама на северу покрајине, “а да је све то ескалирало избором његових Срба у Владу Косова”.
“То је супротно Бриселском споразуму. Он је у ствари потпуно понизио и унизио ЕУ, а не нас”, сматра Дачић.
На питање да ли би преферирао решење какво је предвиђено француско-немачким предлогом ако би било у интересу Србије и не би подразумевало међусобно признање, Дачић је рекао да “сваки договор који не подразумева Косово као независну државу и њено признање, односно чланство у Уједињеним нацијама је добра тема и основа за даљи разговор”.
“Према томе, далеко смо од неког дефинитивног предлога, али Србија је јасно рекла шта су наше црвене линије. Ми смо спремни да разговарамо, важно је учествовати у дијалолгу”, поручио је Дачић.
Он је рекао да је Србија конструктивна и да то виде представници међународне заједнице.
“Да ли то желе да кажу или не желе да кажу, или желе да кажу на потпуно погрешан начин, не желећи да се Приштина љути, то показује само да и даље постоји једна необјашњива ирационална повезаност између неких западних земаља и њиховог чеда, представника независног Косова, да тако кажем“, навео је Дачић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала