- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Јаки момци из Србије: Потпуно јединствена акција за подизање села - једног дана им прекипело!

© Фото : Спутњику уступили "Јаки момци"Запослени у овом фирми морају да имају добру физичку кондицију, али пре свега морају да буду ведри, јер је селидва за клијенте велики стрес
Запослени у овом фирми морају да имају добру физичку кондицију, али пре свега морају да буду ведри, јер је селидва за клијенте велики стрес - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Ако се наша генерација не врати на село, оно ће потпуно замрети, мало ко је тога свестан, зато смо спремни да помогнемо свима који се у Србији одлуче на такав корак, каже за Спутњик Јаков Нинковић, младић из Ваљева који има јединствену фирму за селидбе. "Јаки момци" бесплатно селе младе из града у село.
Када је пре неколико година остао без посла, био је приморан да ради у фирми која се бави селидбама у Београду. Физички једним од најтежих послова који га је, каже, више црпео психички, а управо због тога је дошао на идеју за свој бизнис.
"Радило се по цео дан, али нико није био задовољан, на потребе клијената није се гледало, већ само да се извуче што више новца, да се што више заради на муци радника. Једног дана ми је прекипело, видео сам колико је људма то битно, да треба имати некога од поверења када је у питању селидба. Људи не знају колико је то стресно и важно, док не дође до тренутка да се они селе", прича Нинковић.

Јаки момци у акцији

Он додаје да су у овом послу неопходни нормални људи којима можете да верујете. Он их је окупио. Зову се "Јаки момци". Селе организације, фирме, породице, селе из везе у брак, а најдраже им је да неког преселе из града у село.
Ко се сели, тај се не весели, каже и психологија, после смрти драге особе, развода, планирања венчања и хроничне болести, селидба је на петом месту догађаја који нам доносе највише стреса. Јаков и супруга Катарина, која је дизајнер, брендирали су фирму тако да улива поверење.
Необични лого је на алату, материјалу за паковање, кутијама, тракама, торбама и униформама које су оригиналне и чисте, јер хигијена је клијентима јако важна. А Јакову и Катарини најважнија је ментална, управо та чињеница довела их је на идеју да помогну људима да се врате животу на селу.
"Планина, шума, шетње са породицом, псима, камповање са пријатељима, то је наш живот. Од почетка смо имали тај циљ у фирми, а искристалисао се временом, како је сазревала, могли смо да одвојимо буџет за бесплатна пресељења из града у село".

Из града се највише бежи на Тару

Селидбу једне девојке из Војводине у подножје Рудника забележили су камером. Почели су да се јављају и други, а највише пресељења у последње време завршило са на Тари.
© Фото : Спутњику уступили "Јаки момци"Селидба је прљав посао, али то не значи да радници не морају да буду чисти, и хигијена улива поверење клијентима
Селидба је прљав посао, али то не значи да радници не морају да буду чисти, и хигијена улива поверење клијентима - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Селидба је прљав посао, али то не значи да радници не морају да буду чисти, и хигијена улива поверење клијентима
"Радили смо три пресељења тамо, у различитим деловима, једно ближе Бајиној Башти, друго је било близу језера у Заовинама, а треће баш у планини, близу Митровца. Тара нам је ове године била главно одредиште, сада правимо планове за следећу годину. Имамо најаву три пресељења у ваљевском крају", каже овај млади предузетник.
Двадесетдеветогодишњи Јаков и Катарина имају још планова везаних за помоћ људима њихове генерације, заправо, како кажу, свима који се осећају младима и желе да уживају у здравом окружењу далеко од загађења и буке.
"План је да одемо на лице места, да ми погледамо где може да се узме земља, где су куће на продају, јер таквих кућа нема у огласима. Жеља нам је да имамо екипу која ће ићи на терен, снимати ситуацију, сада размишљамо на који начин би могли то да пласирамо људима, да могу лакше да дођу до тих имања", каже Јаков и додаје да би било сјајно и да се више људи удружи и купи сеоска имања.

Увек доступни за младе на селу

Од кад бесплатно селе у брда и на ливаде десило се и нешто што их је изненадило, људи који одлазе на село виде да су мала фирма, желе да плате макар део трошкова селидбе. Желе да дају свој допринос овој племенитој идеји.
© Фото : Спутњику уступили "Јаки момци"Јаков је приметио колико се у овом послу не брине о туђим стварима, зато се у његовој фирми све пакује, као да је лична драгоценост
Јаков је приметио колико се у овом послу не брине о туђим стварима, зато се у његовој фирми све пакује, као да је лична драгоценост - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Јаков је приметио колико се у овом послу не брине о туђим стварима, зато се у његовој фирми све пакује, као да је лична драгоценост
"Знају да ми нисмо нека корпорација, већ мала фирма која се бори да опстане. То нам пуно значи, јавило се доста људи који желе на село, који желе да нас подрже, из разних земаља, инспирисали смо их видеом о басплатном пресељењу. То и јесте наш циљ, да се млади покрену, инспиришу, да се разбију предрасуде, страхови који су нам наметнути. Ако ове генерације не вратимо на село, оно ће сигурно нестати", истиче.

Посао није завршен

Посао селидбом није завршен, "Јаки момци" у контакту су са свима које су преселили у руралне крајеве, труде се да и на други начин помогну јачању заједнице на селу.
"Гледамо да људима којима нешто треба у селу, ако смо у пролазу, ако долазимо, нешто донесемо, довеземо. Гледамо да увек будемо доступни за те људе", истиче Јаков Нинковић.
Главно тржиште његове мале фирме и даље је милионски Београд, јер се у мањим градовима људи углавном сналазе преко познаника, међутим, Нинковић сматра да посао има будућност и у мањим срединама,
"Кад се нешто деси, схвате да је боље да су унајмили професионалце, дали неки динар више, да их не боли глава, то ће с временом доћи на своје. Београд је велико тржиште, радимо и у Новом Саду, селимо људе из Београда у разне крајеве Србије. Остварили смо сарадњу и са колегама из компаније "ПроМув", ми радимо утовар, а они истовар, било где у Европи".
© Фото : Спутњику уступили "Јаки момци""Јаки момци" у акцији - Јеленина селидба на Рудник
Јаки момци у акцији - Јеленина селидба на Рудник - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
"Јаки момци" у акцији - Јеленина селидба на Рудник

Брину о природи Србије

Овај млади човек истиче још једну чињеницу која његов бизнис план разликује од других - фирма брине о природи, не подржава одлагање отпада у њој, потрудиће се да рециклирају стари намештај.
"План је да направимо платформу на друштвеним мрежама и сајту, где ћемо избацити сав намештај који неком није потребан, а може да се користи, како би смо га некоме поклонили. Имамо складиште у Београду, а у Ваљеву људе који се баве рестаурацијом. Јавиле су нам се организације које се боре да нешто ураде у овој земљи, али немају новца, потребан им је намештај. Онај ко има вишка намештаја, може преко нас да им поклони, бесплатно га превеземо".

Само по препоруци

Планови су велики, а екипа мала, јер "Јаки момци", морају да буду млади и у одличној кондицији, морају да се баве спортом, јер у овом послу потребно је имати јака леђа. Све би могло лако да се реши рекламом, али наш саговорник то не жели, више воли да се фирма развија "по препоруци", јер се само тако сигурно долази до људи који деле исте идеје.
Јаков је иначе завршио теологију, али никада није радио у струци. Имао је прилику да као млад више пута борави на Хиландару, то га је у доброј мери одредило као човека, упознао је много јаких духовника, отаца који више и нису са нама, са њима је, каже доживео свакојака искуства.
"Завршио сам факултет да покушам да из другачијег угла то проучим, колико год могу, нашу, али и друге религије, саму веру. Знао сам да се нећу тиме да се бавим, све време сам желео да будем предузетник, да направим нешто своје. У овом времену не треба дозволити да нам судбина зависи од неког другог, тако размишљају и људи који желе да се врате на село. Зато смо ту, да им помогнемо".
© Фото : Спутњику уступили "Јаки момци""Људи не знају колики је селидба стрес, све док и сами не морају да се селе", каже Јаков Нинковић.
Људи не знају колики је селидба стрес, све док и сами не морају да се селе, каже Јаков Нинковић. - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
"Људи не знају колики је селидба стрес, све док и сами не морају да се селе", каже Јаков Нинковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала