- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мали: На рачуну државе 300 милијарди, разговори о помоћи грађанима који имају хипотекарне кредите

© Sputnik / Лола ЂорђевићСиниша Мали
Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали оценио је данас да је стање српских финансија стабилно и да на државном рачуну тренутно има 300 милијарди динара, а такав резултат и ликвидност државе је, према његовим речима, резултат уштеда и реформи које су рађене претходних година.
Као добре показатеље стања навео је учешће јавног дуга у бруто-друштвеном производу које код нас износи 54 процента, док је просек у Европској унији 94,5 одсто.
„Према последњим подацима, ове године ћемо имати рекордан износ директних страних инвестиција од можда и преко четири милијарде евра. Незапосленост нам је на рекордно ниском нивоу и у трећем кварталу је износила 8,9 одсто“, рекао је Мали гостујући на ТВ Прва.
Додао је да ће просечна децембарска плата износити око 717 евра, а да се очекује да она за годину дана достигне суму од 820 евра.
„Од следеће године идемо са повећањем пензија за нових 12,1 одсто, минималне зараде за 14,3 процента, плата у јавном сектору за 12,5 одсто, а у војсци за рекордних 25 процената. Идемо и са растећењем привреде, јер ће неопорезиви део дохотка бити повећан са 19.300 на 21.712 динара месечно, а стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање ће се смањити на терет послодавца са 25 на 24 одсто“, навео је министар Мали.
Упитан да ли и наша држава размишља слично као Шпанија, која кроз договор са банкама предузима мере за помоћ грађанима погођеним отплатом хипотекарних кредита, Мали је рекао да се о томе разговарало и са гувернером Народне банке Србије Јоргованком Табаковић и да има доста иницијатива везаних за решење овог проблема.
„Ту треба бити паметан. Питање је колико држава може на себе да преузме терета, а што се каматних стопа тиче оне се повећавају због чвршће монетарне политике широм света“, рекао је он.
Додао је да се код нас кроз повећање плата и пензија и отварање нових радних места покушава обезбедити такав стандард који ће моћи да покрије и повећање каматних стопа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала