- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Потресна сведочанства из логора: Цртали ужасе и сањали о слободи | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Како о апсурду несхватљивог насиља сведоче предмети из четири збирке Музеја Југославије које чини више од 400 артефаката насталих у логору?
Потресна сведочанства из логора: Цртали ужасе и сањали о слободи | Орбита културе
Шта се све нашло у публикацији „Слобода је за нас сан“, тематском каталогу МЈ, какву причу причају лутке и табакере, пећи направљене од конзерви, писма и спискови, прогласи и леци? Зашто је важно да ови предмети буду проглашени за културно добро од великог значаја – за Спутњик објашњавају ауторке ове публикације музејска саветница Веселинка Кастратовић Ристић и виша кустоскиња Ана Панић.
Зашто је Рајко Петров Ного - песник који нас је пре неколико дана напустио - већ првом књигом постао један од најособенијих и најснажнијих гласова у српској поезији, како су у овој лирици теме из личних несрећа прерасле у оне опште, националне, духовне, да ли је Ногово вечно бунтовништво, његово „не тикај у ме“ било природни одговор на живот у сиротиштима, шта смо изгубили одласком оваквог песника – за Орбиту културе говоре песник Мирослав Максимовић и академик и композитор Светислав Божић.
О првих 100 година Душка Радовића, о најчувенијем страшном лаву дечје поезије али и о томе зашто је та поезија већа од Змајеве – говоре академик Матија Бећковић и ауторка монографије „100 година Душка Радовића“ Зорица Хаџић.
На каква размишљања подстиче изложба „Облачим хаљину од земље“ која представља уметничку анализу сопствене болести и покушај да се она разуме кроз стваралачки чин, да ли аутопортети без косе из циклуса „Трагови туге“ као и скулптуре од земље симболизују трошност и привременост свих, не само оболелих људи – питамо ауторку ове јединствене поставке отворене у галерији УЛУС – Веру Станарчевић.
О песми „Нека жена и ја“ из збирке „Секвоја“ за коју је управо добио награду „Заплањски Орфеј“, о доживљавању света са осећањем „највећег од свих страхова“, налик сиренама хитне помоћи, али и о поезији која надраста смрт ако је „без украшавања“ разговарамо са песником, драмским писцем и романописцем Енесом Халиловићем.
А у каквој су вези фудбал и књижевност открива пасионирани љубитељ фудбала и награђивани књижевник Вуле Журић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала