- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сијарто о договореној граничној цени руске нафте: Мађарска неће примењивати ову меру

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетер Сијарто
Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Време је да Брисел схвати да ће горња цена нафте и сличне мере наштетити европској привреди. Будимпешта је, са своје стране, изузета и неће примењивати ову меру, изјавио је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

„Европска унија уводи ограничење цене нафте. Међутим, крајње је време да Брисел схвати да ће ова и сличне мере пре свега нашкодити европској привреди. Неопходно је повећање количине енергената, јер би то смањило цене. Током преговора о граничној цени нафте, много смо се борили за мађарске интересе и на крају постигли успех: Мађарска је била ослобођена примене граничне цене нафте“, написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Он је нагласио да је Мађарска „још једном успела да заштити безбедност свог снабдевања енергентима“.
Сијартову објаву прокоментарисао је шеф одсека за енергетску и климатску политику при мађарском истраживачком институту Сазадвег“ Оливер Хортаи, који истиче да се боји да велике земље произвођачи нафте, укључујући Русију, неће оставити без одговора ембарго Европске уније и граничну цену Г7.

„Било би добро кад би западна политичка елита најзад почела да ради на ублажавању трговинског сукоба, а не на његовом продубљивању“, оценио је Хортаи.

Мађарски министар је почетком октобра изјавио да је Будимпешта током састанка сталних представника земаља ЕУ постигла да се ограничење цене нафте у оквиру нових антируских санкција не односи на испоруке цевоводом. У случају ванредне ситуације, додао је Сијарто, ограничење такође неће важити за поморски транспорт који замењује цевовод.
Чланице Г7, Европске уније и Аустралије након постизања консензуса, од 5. децембра уводе ограничење цена руске сирове нафте која се превози поморским путем на нивоу од 60 долара по барелу. Горња цена се уводи паралелно са почетком важења ембарга ЕУ на куповину сирове руске нафте која се превози танкерима.
Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Специјална операција у Украјини
Сијарто: Санкције против Русије ─ најгори одговор ЕУ, оставке лидера биле би нормална реакција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала