- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Словеначка стаклара „Храстник“ планира да уложи у „Српску фабрику стакла“ 410 милиона евра

CC0 / Pixabay / Прављење предмета од стакла — илустрација
Прављење предмета од стакла — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Словеначко предузеће за производњу стаклене амбалаже „Стаклара Храстник“ нови је власник „Српске фабрике стакла“ у Параћину. Један од водећих европских произвођача амбалажног стакла најављује да ће модернизовати параћинске погоне, повећати капацитете и направити енергетски независну фабрику.
„Стаклара Храстник“ која послује у оквиру швајцарске групе „Глобал Глас“ планира да у Параћину најпре стабилизује производњу, а потом за шест година у нове пећи и линије уложи 410 милиона евра. Словенци желе зелену, енергетски независну фабрику која ће производити стаклену амбалажу премијум квалитета.
„Будућност ће бити усмерена ка непрестаном побољшању постојећих и непрестаном побољшању нових технологија са јасним дугорочним развојним циљевима, да будемо енергетско независни и одрживи“, каже Игор Лах, председник УО „Стакларе Храстник“.
После година мукотрпне борбе да држава за „Српску фабрику стакла“ у Параћину пронађе правог инвеститора сви коначно могу да одахну. Стаклара је, казала је председница Владе Ана Брнабић, стратешки важна за државу јер је привреда готово комплетну амбалажу од стакла до сада морала да увози.
„Зато што немамо сопствену производњу стакла, односно свакако не довољно, неке од наших привредних грана нису могле даље да расту и нису могле да извозе довољно, ово је такође проблем који данас почињемо да решавамо овом инвестицијом у Српску фабрику стакла, зато је то стратешки интерес Републике Србије и читаве наше привреде“, истиче Ана Брнабић.
Нови власници стакларе најавили су подизање производних капацитета фабрике у наредних шест година за 640 одсто, већи број радника као и оснивање националног центра за рециклажу стакла, пренео је РТС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала