- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

УН: Реалне плате падају широм света, могући социјални немири и још већа неједнакост

© Flickr / Dan MoyleПразни џепови
Празни џепови - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
Пратите нас
Реалне плате широм света пале су 2022. године, први пут од глобалног финансијског краха из 2008, а све већа криза трошкова живота прети да изазове социјалне немире и продуби неједнакост, упозорила је Међународна организација рада (ИЛО).
Према најновијем извештају ИЛО, месечне зараде су реално смањене за 0,9 одсто у првој половини текуће године, што је први негативни резултат од 2008. године, преноси РТ.
У извештају под насловом „Утицај инфлације и Ковида-19 на плате и куповну моћ“ наводи се да криза смањује куповну моћ средње класе и посебно погађа домаћинства са ниским примањима.
Процењује се да су реалне плате у развијеним економијама Г20 у првој половини 2022. године смањене за 2,2 одсто, док су оне у чланицама Г20 у развоју порасле за 0,8%, што је 2,6% мање него у периоду пре Ковида 2019.
Током протеклих неколико година, уска грла у ланцу снабдевања повезана са пандемијом, заједно са геополитичком неизвесношћу, значајно су повећали трошкове хране и енергије, доводећи инфлацију у многим земљама на највиши ниво у последње четири деценије, подсећа РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала