Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ирански министар у Београду: Надамо се да ће председник Вучић посетити Техеран

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆАмир Абдолахијан
Амир Абдолахијан - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахијан изјавио је данас да је пренео поздраве иранског председника Ебрахима Раисија председнику Србије Александру Вучичу, као и да је упутио званичан позив да српски председник посети Иран.
"Надам се да ћемо бити сведоци званичне посете председника Вучића Техерану", рекао је Абдолахијан после састанка са српским колегом Ивицом Дачићем у Министартсву спољних послова.
Додао је да две земље имају добру билатралну, политичку, али сарадњу на пољу парламентарних односа и пренео да је са Дачићем разговарао о широком спектру сарадње између две земље, наглашавајући да Иран Србију види као источну земљу на западу, али и западану земљу на истоку.
Ирански министар изразио је задовољство што је, како је казао , трговинска размена повећана за 50 одсто у последњуих годину дана. Абдолахијан је казао да су спремни да одрже 16. седницу економског комитета о сарадњи две земље и нагласио да Иран свим земљама такозваног Западног Балкана жели мир и просперитет.
"Имајући у виду дугу сарадњу, пружамо руку пријатељства Србији и свим другим земљама Западног Балкана", поручио је он уз нагласак да Исламска република Иран подржава поштовање територијалног интегритета свих земаља и Србије због чега инсистира на очувању тог интегритета и националних интереса Србије.
"Подржавамо све мере које Србија предузима у том правцу", рекао је Абдолахијан.
Говорећи о ситуацији у Ирану, казао је да је та земља била суочена са мешањем страног фактора у унутрашња питања и да је ирански народ изашао уздигнуте главе из хибридног и вишеслојног рата.
"За нас је било јасно да САД и неке западне земље трагају за изазивањем немира у Ирану", рекао је Абдолахијан и додао да Иран неће дозволити ниједној страни да изазове терор у тој земљи, преневши да је разговарао са шефом дипломатије ЕУ Жозефом Борељом о укидању санкција Ирану и пренео да му је рекао да је Иран прихватио договор који је у интересу иранског народа.
Абдолахијан је казао и да је разговарао и са неколико министара спољних послова неких европских земаља, не прецизирајући о којим је земљама реч и да им је пренео да би све стране требало да се врате на поштовање својих обавеза.
Ирански министар је истако да Иран нема ограничења за проширење односа са Србијом и да је спреман да кроз серију докумената приступи и сарадњи у области енергетике уколико од Србије добије захтев о томе, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала