- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва разрађује механизме забране примене ограничења цена нафте

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПотпредседник Владе Русије Александар Новак.
Потпредседник Владе Русије Александар Новак.  - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
Москва сматра да примена инструмента ограничења цена нафте коју је увела Европска унија није тржишна, разрађује механизам забране примене тог ограничења и спремна је чак и да донекле смањи производњу нафте у случају да га друге земље примене, изјавио је вицепремијер Александар Новак.
„Сматрамо да је тај инструмент нетржишни, да није ефикасан и да се грубо меша у тржишне инструменте, да противречи свим правилима, Светској трговинској организацији, на пример. У пракси не намеравамо да примењујемо инструменте у вези с 'price cap' (ограничењем цена). Зато сада разрађујемо механизме забране примене ограничења цена, независно од тога који ће ниво ограничења бити утврђен“, рекао је Новак за телевизијски канал „Русија 24“.
Он је навео да увођење таквог инструмента може довести само до дестабилизације тржишта, дефицита енергената, смањења броја инвестиција, а у будућности би могао да утиче и на другу робу или на друге земље.
„Продаваћемо нафту и нафтне деривате оним земљама које буду сарађивале с нама у складу с тржишним условима, чак и ако будемо морали донекле да смањимо производњу“, рекао је Новак.
Европска унија је објавила одлуку о томе да је ограничење цена руске нафте утврђено на нивоу од 60 долара по барелу, а механизам ступа на снагу од 5. децембра.
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
СВЕТ
ОПЕК плус остао при смањењу производње нафте за два милиона барела дневно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала