- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва се нада да ће се Вашингтон вратити обнављању нуклеарног споразума с Ираном

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
Москва се нада да ће у Вашингтону престати да „муте воду“ на тему Заједничког свеобухватног плана деловања у вези иранским нуклеарним програмом, да ће се сабрати и окончати тај посао. То није питање избора, Американци су дужни да отклоне све своје раније пропусте, рекао је за Спутњик високо рангирани дипломатски извор.
Специјални представник САД за Иран Роберт Мали изјавио је у петак да америчка страна намерава да усредсреди пажњу на испоруке наоружања за које се оптужује Иран и на протесте у тој земљи, а не на преговоре о обнављању иранског нуклеарног споразума, који су, како сматра Вашингтон, запали у ћорсокак.
„Преко океана сваки час се чују изјаве које наводе на сумњу да је актуелна администрација привржена својим обећањима да ће се САД вратити иранском нуклеарном споразуму. Американци се колебају и траже погодан изговор да одустану од обнављања нуклеарног споразума. Ипак, то није питање избора“, рекао је извор.
Он је нагласио да су САД „у обавези да испуњавају резолуцију Савета безбедности Уједињених нација 2231 и да исправе сва нарушавања захтева Савета безбедности УН“.
Вишемесечни рад експерата у Бечу показао је да је могуће обнављање Заједничког свеобухватног плана дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом у складу с првобитно усаглашеним параметрима, уверен је саговорник Спутњика.
„Наше америчке колеге једноставно немају политичке воље, да би направили последњи корак ка закључивању споразума. Надамо се да ће престати да муте воду, да ће се сабрати и довести до краја посао обнављања 'нуклеарног споразума'“, рекао је извор.
Пет сталних чланица Савета безбедности УН и Немачка су 2015. године постигле нуклеарни споразум са Ираном. Доналд Трамп је, у време свог мандата на функцији америчког председника, одлучио да се САД повуку из споразума, а Вашингтон је Техерану увео најоштрије санкције до тада.
Председник САД Џозеф Бајден је више пута истакао да подржава поновно приступање САД нуклеарном споразуму с Ираном.
Од априла 2021, Русија, Велика Британија, Немачка, Кина, САД и Француска воде разговоре с Ираном у Бечу о оживљавању споразума у његовом оригиналном облику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала