- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ерупција вулкана у Индонезији, могућ цунами у Јапану /видео/

© AP Photo / СТРЕрупција вулкана у Индонезији
Ерупција вулкана у Индонезији - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
Ерупција вулкана Семеру на острву Јава у Индонезији изазвала је страх од цунамија у Јапану. На стотине људи који живе у подножју вулкана евакуисано је, пошто је вулкан у у недељу рано ујутро избацио стуб пепела висине 1,5 километара.
Осим стуба пепела, овај највиши индонежански вулкан који се налази на најгушће насељеном острву Индонезије, избацио је потоке лаве у оближњу реку; на околна села пада пепео, а сунце је заклоњено димом, преносе светски медији.
Неколико стотина људи евакуисано је у привремена склоништа или на друга безбедна подручја, рекао је Јоко Самбанг, који се налази на челу Агенције за управљање катастрофама у Лумајангу, у провинцији Источна Јава.
Људима је саветовано да остану на раздаљини не мањој од 5 километара од отвора кратера, као и да избегавају област југоисточног сектора дуж реке Бесук Кобокан која се налази око 13 км од кратера. Власти су издале највиши ниво упозорења као одговор на ерупцију, јавили су локални медији.
Јапанска метеоролошка агенција прати могућност цунамија након ерупције, јавио је државни медијски сервис НХК.
Последња велика ерупција Семеруа догодила се у децембру прошле године и за собом је оставила 51 жртву у селима која су била затрпана у слојевима блата. Неколико стотина других је повређено са озбиљним опекотинама, а ерупција је приморала на евакуацију више од 10.000 људи.
Влада је из опасне зоне изместила око 2.970 кућа. Са 142 вулкана, Индонезија има највећу популацију на свету која живи у близини вулкана, укључујући 8,6 милиона људи који живе у кругу од 10 км од једног од њих.
Ерупција вулкана Семеру у Индонезији - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
СВЕТ
Нова ерупција вулкана у Индонезији, становници упозорени на лаву /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала