- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачка министарка: Немачка и Индија ће инсистирати на реформи Савета безбедности УН

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Пратите нас
Немачка и Индија ће инсистирати на реформи Савета безбедности УН, изјавила је министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок током своје посете Њу Делхију.
Она је навела да се не бележи велики прогрес са циљем да земље чланице Г4 постану сталне чланице Савета безбедности УН.

„Међутим, то нам не смета да инсистирамо на реформи Савета безбедности УН заједно са нашим индијским партнерима. Драго ми је да су се четири земље поново састале на Генералног скупштини УН у септембру. Данашња геополитичка ситуација, као никада пре, захтева способнији и потпуно функционалан Савет безбедности. Дугогодишњи став Г4 био је да нове сталне позиције за чланице не би требало да подразумевају никаква права вета током првих 15 година. И поново смо видели да се право вета злоупотребљава“, истакла је Бербок и додала да би Савет безбедности УН требало да представља стварност нашег света у 21. веку.

Немачка и Индија, заједно са Бразилом и Јапаном, део су Г4 групе земаља чији се развој може упоредити са развојем сталних чланица Савета безбедности УН и оне захтевају стално чланство у тој организацији.
Савет безбедности УН је структура која је одговорна за одржавање међународног мира и безбедности. У Савету безбедности увек заседа 15 земаља, од којих је пет сталних чланица и десет привремених.
Сталне чланице СБ УН су: Русија, САД, Велика Британија, Кина и Француска, које имају право вета. Десет осталих чланица се бира на две године. Прошле године је Индија и низ других земаља изабрано као привремене чланице СБ УН за период 2021-2022. године и у августу прошле године је Индија председавала том организацијом.
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
РУСИЈА
Украјинска криза показала да је „међународна заједница“ – само илузија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала