- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Систем Град - Sputnik Србија

УЖИВО ЕУ спрема девети пакет санкција против Русије; САД шаљу сигнал Зеленском да почне преговоре

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини траје 284 дана. Руске снаге настављају офанзицу у правцу Авдејевке у ДНР. Артјомовск и Соледар за украјинске снаге тренутно најтежи део фронта, наводи Владимир Зеленски. Кијев планирао да спречи транзит амонијака из Русије у Одесу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:21 04.12.2022
22:07 04.12.2022
Европска комисија представила је државама-чланицама ЕУ девети пакет антируских санкција, који ће дотаћи финансијске структуре, написао је на Твитеру новинар Рикард Јозвјак.
"Европска комисија је данас обавестила земље чланице ЕУ о деветом пакету санкција Русији. Занимљиво је да санкције поново нису усмерене на Белорусију", написао је Јозвјак.
Новинар је додао да се на новој листи санкција налази 180 организација - банака, медијских и технолошких фирми. Он је такође претпоставио да би овај пакет санкција могао да буде договорен током састанка министара спољних послова ЕУ 12. децембра.
19:32 04.12.2022
18:57 04.12.2022
Турска ће наставити да улаже напоре покушавајући да организује преговоре између Русије и Украјине о решавању актуелне кризе, изјавио је Ибрахим Калин, портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.
„Узевши у обзир тренутну ситуацију, мало је вероватно да ће до разговора доћи одмах, али мислимо да су они могући и зато ћемо наставити да радимо на овом питању“, рекао је Калин у интервјуу за катарску телевизију "Ал Џазира".
Према његовим речима, Турска одржава блиске односе и са Русијом и Украјином, и није заинтересована за наставак сукоба између те две земље.
„Напротив, поручујемо свима да ће регионални мир и стабилност задовољити интересе свих, па хајде зато да потражимо решење. Наставићемо да делујемо у том правцу“, нагласио је Калин.
18:36 04.12.2022
Неколико хиљада људи учествује у демонстрацијама у Милану против испорука оружја Украјини. Акцију под слоганом „Уједињени против рата“ и „Не оружје Кијеву“ организовао је бивши градоначелник Рима Ђани Алемано, који је основао друштвено-политички комитет „Стоп рату“, који је пре недељу дана имао оснивачки конгрес.
На манифестацији је учествовалоло око 5.000 људи.
18:15 04.12.2022
САД су послале сигнал Украјини да је неопходно започети преговоре са Русијом, саопштио је Јозеф Јофе са Универзитета Џонс Хопкинс у чланку за амерички Тајм.
Како наводи аутор, Владимир Зеленски се „суочио са претњом која је до недавно била скривена“. Он истиче да та претња долази од „његових великодушних пријатеља са Запада“ који се труде да не буду увучени у „смртоносни сукоб“.
Амерички председник Џо Бајден суптилно је наговестио свом колеги у Кијеву да је време да почне да разговара са Путином.
17:11 04.12.2022
Ваздушна опасност проглашена је у деловима Запоришке, Сумске, Полтавске, Дњепропетровске, Харковске и Кијевске области.
17:06 04.12.2022
16:31 04.12.2022
Лидер Чеченске Републике Рамзан Кадиров нсаопштио је да се настављају "чишћења" на ослобођеним територијама Запорошке области.
„Планиране операције чишћења се настављају на ослобођеним територијама Запорошке области. Овога пута су борци Ахмат-Тврђава и Ахмат-Грозни деловали максимално ефикасно у селу Каменка-Дњепровска. Треба истаћи да момци делују изузетно пажљиво и брзо. Овакав приступ омогућава минимизирање штете на цивилној инфраструктури и избегавање жртава међу људством“, написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.
14:28 04.12.2022
Украјинска војска испалила је шест ракета из вишецевног ракетног система „Град“ на централни, Ворошиловски рејон Доњецка, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
14:12 04.12.2022
Украјинска војска гранатирала је Доњецк, Макејевку и Зајцево, испаливши укупно 17 пројектила калибра 122 и 155 милиметара, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
13:16 04.12.2022
Посада самоходне артиљеријске хаубице 2С3 Акација у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Изнад ДНР оборен украјински Су-25, успешна офанзива код Артјомовска
11:10 04.12.2022
Украјинска војска је испалила шест ракета из система „Град“ на Кујбишевски и Кијевски рејон Доњецка, најмање шест особа је рањено, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
10:30 04.12.2022
У руским трупама повећан је ниво сарадње, што обезбеђује напредовање, рекао је за Спутњик обавештајац специјалних снага Западног војног округа у селу Новоселовско у ЛНР.
Према његовим речима, компетентна тактика и интеракција између свих јединица које се налазе у том округу дају максималан резултат.
„Преломни тренутак је, вероватно, наступио пре две и по недеље, конкретно у овом насељу, када су јединице престале да раде свака у свом правцу. То јест, као што знате, пешадија извршава своје задатке, извиђање своје задатке, тенкисти извршавају своје. Када смо овде започели заједничку ствар и радимо за исти циљ, тек тада је почело напредовање“, рекао је саговорник агенције.
Он је приметио да сада сви сарађују једни са другима, комуницирају једни са другима и покривају једни друге – и тако различите трупе делују као једно цело. „Захваљујући овоме можемо да се крећемо напред“, закључио је специјалац.
10:16 04.12.2022
Ваздушна опасност објављена у источним деловима Украјине
Ваздушна опасност проглашена је у Полтавској, Дњепропетровској и Харковској области Украјине, као и у делу Запорошке области који је под контролом Кијева, сведоче подаци онлајн мапе ваздушне опасности Министарства за дигитализацију Украјине.
09:36 04.12.2022
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је да су у Херсонској области ухапшени диверзанти који су планирали да изазову експлозије на ослобођеним територијама.
„Чишћење насеља у Херсонској области од украјинских злочиначких елемената тече у пуној мери... Ухапшени су диверзанти који су планирали субверзивне акције на ослобођеним територијама. Команда наших специјалних одреда је од њих добила драгоцене информације, које планира да ускоро искористи против украјинских националиста“, написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.
Он је додао да је диверзантима одузето на десетине јединица наоружања, укључујући бацаче граната и експлозивне направе.
09:26 04.12.2022
Украјинске снаге су у недељу ујутру гранатирале Доњецк и Новолуганско, један цивил је рањен, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
08:29 04.12.2022
Главни разлог што Финска тежи да уђе у НАТО је наводна руска нуклеарна претња након почетка специјалне војне операције у Украјини, изјавио је фински министар спољних послова Пека Хависто у интервјуу за новинску агенцију Кјодо.
Према његовим речима, са почетком специјалне војне операције у Украјини променила се „реална безбедносна ситуација у Европи“.
С обзиром на то, Финска је морала да размисли о томе „како да реагује“ и „где да добије подршку“ у случају опасности од употребе нуклеарног и хемијског оружја, што је и постало основни фактор за одлуку о чланству у НАТО-у, објаснио је министар.
08:28 04.12.2022
Шеф канцеларије украјинског председника Андреј Јермак изјавио је да је први брод с 25.000 тона жита из програма Grain from Ukraine („Жито из Украјине“ ") стигао у Етиопију, преносе украјински медији.
08:26 04.12.2022
Украјинска војска је током протеклог дана изгубила до 65 људи, један тенк и три оклопна транспортера, саопштила је Народна милиција Луганске Народне Републике.
Народна милиција Доњецке Народне Републике је саопштила да су украјинске снаге током протеклог дана изгубиле 60 људи, два самоходна артиљеријска уређаја, вишецевни ракетни бацач, девет јединица оклопне и аутомобилске технике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала