- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Огроман сателит квари свемирска истраживања, а може да утиче и на мобилну мрежу и биоритам /видео/

CC BY 4.0 / KPNO/NOIRLab/IAU/SKAO/NSF/AURA/R. Sparks / Trail left by BlueWalker 3 over Kitt Peak National ObservatoryТраг који је оставио „Блу волер 3“ на ноћном небу, снимљено телескопом
Траг који је оставио „Блу волер 3“ на ноћном небу, снимљено телескопом - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Међународна астрономска унија забринута је због нивоа светлосног загађења са новог вештачког сателита „Блу вокер 3“, који је недавно лансиран у орбиту. То може да омета астрономска истраживања, али и да утиче на мобилне мреже и биоритам.
Светлосно загађење је осветљење ноћног неба вештачким изворима који распршују светлост у доњи део атмосфере, ометајући астрономска посматрања и мењајући биоритмове живих бића, узрокујући да нека од њих умру.
Научници су издали заједничко саопштење у којем напомињу да се орбитер компаније „ АСТ спеј смобил“ из Тексаса са фазном решетком од 64 метара квадратна показао као један од најсјајнијих објеката на ноћном небу и да би могао да омета научна истраживања.

„Нова мерења откривају да је овај сателит који кружи у ниској Земљиној орбити сада један од најсјајнијих објеката на ноћном небу, и да надмашује све осим најсјајнијих звезда“, наводи се у колективном писму научника из Међународнe астрономскe унијe, које укључује око 12.000 стручњака. Истраживачи су објавили фотографију „Блу вокера 3“ који се креће дуж ноћног неба како би доказали своје становиште.

CC BY 4.0 / KPNO/NOIRLab/IAU/SKAO/NSF/AURA/R. Sparks / Trail left by BlueWalker 3 over McMath-Pierce Solar Telescope at Kitt Peak National Observatory, a Program of NSF's NOIRLab.   Trail left by BlueWalker 3 over McMath-Pierce Solar Telescope at Kitt Peak National Observatory, a Program of NSF's NOIRLab.   
Trail left by BlueWalker 3 over McMath-Pierce Solar Telescope at Kitt Peak National Observatory, a Program of NSF's NOIRLab.    - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
CC BY 4.0 / A. Block/IAU CPS / Trail of BlueWalker 3 crossing the night sky, taken from a backyard in Tucson, Arizona, on 20 November 2022.Trail of BlueWalker 3 crossing the night sky, taken from a backyard in Tucson, Arizona, on 20 November 2022.
Trail of BlueWalker 3 crossing the night sky, taken from a backyard in Tucson, Arizona, on 20 November 2022. - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Други проблем, према научницима, јесте то што је „Блу вокер 3“ у суштини веома моћан свемирски торањ. Уређај је дизајниран да преноси радио-сигнале и обезбеђује сателитску комуникацију власницима конвенционалних паметних телефона. Суштина је да би ови радио-сигнали могли да ометају употребу радио-телескопа на Земљи, сматра Унија.
„Астрономи граде радио-телескопе што је даље могуће од људских активности, тражећи места на планети где је покривеност мобилним телефоном ограничена или је уопште нема. Фреквенције додељене мобилним телефонима већ су изазовне за посматрање чак и у тихим радијским зонама које смо креирали за наше објекте. Нови сателити као што је ‘Блу вокер 3‘ имају потенцијал да погоршају ову ситуацију и угрозе нашу способност да се бавимо науком ако се не ублаже на одговарајући начин.“
Као одговор на изјаву научника, АСТ спеј смобил“ је издао саоштење и којем наводе да желе да ублаже могуће негативне утицаје:
„Желимо да користимо најновије технологије и стратегије за ублажавање могућих утицаја на астрономију. Активно радимо са стручњацима из индустрије на најновијим иновацијама, укључујући антирефлексне материјале нове генерације... Такође смо ангажовани са Насом и одређеним радним групама унутар астрономске заједнице како бисмо учествовали у напредним индустријским решењима, укључујући потенцијалне оперативне интервенције.”
Симулација нестанка звезде у црној рупи - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Астрономи ухватили последњи „врисак“ звезде у црној рупи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала