- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Акциони план за западни Балкан: Како је ЕУ замислила да смањи број миграната

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти
Мигранти - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Јачање граничних контрола на западнобалканској мигрантској рути и распоређивање припадника Фронтекса на границе између држава такозваног западног Балкана један је од елемената акционог плана за смањење мигрантског притиска на ЕУ, који је Комисија представила 5. децембра.
Повереник за унутрашње послва Илва Јохансон, која је заједно с потпредседником Комисије Маргаритисом Шинасом, представила акциони план за западни Балкан, најавила је да ће Комисија преговарати са западнобалканским партнерима о новом мандату Фронтекса, агенције за европску граничну и обалску стражу, који ће омогућити распоређивање припаднике те агенције на границе између појединих држава западног Балкана. Тренутно је распоређено око 500 припадника Фронтекса, али само на спољним границама ЕУ и земаља западног Балкана.
„С новим мандатом биће могуће распоредити припаднике Фронтекса и на границе између појединих држава западног Балкана. На Фронтексу је да заједно с партнерима одлучи колико ће припадника агенције распоредити, али морам рећи да ћемо их имати колико буде потребно јер државе чланице ЕУ чврсто подржавају Фронтекс у томе“, рекла је Јохансонова.
Дан уочи самита ЕУ -западни Балкан у Тирани Комисија је објавила низ мера за решавање мигрантског притиска на ЕУ преко западног Балкана. Према подацима Фронтекса, током првих 10 месеци ове године забележена је 281 хиљада нерегистрованих улазака у ЕУ преко западног Балкана, што је повећање од 77 одсто у односу на прошлу годину.
Акциони план састоји се од пет тачака:
1.
јачање управљања границама дуж мигрантске руте,
2.
јачање капацитета држава западног Балкана за убрзање поступка азила,
3.
јачање прихватних центара у тим земљама,
4.
борба против кријумчара,
5.
јачање сарадње на реадмисији и на повратку миграната и усклађивање визних политика држава региона с визном политиком ЕУ.
Унутар ових пет тачака предвиђено је укупно 20 оперативних мера.
„Све већи број долазака миграната западнобалканском миграцијском рутом решавамо посебним акционим планом. Реч је о 20 конкретних и хитних мера које можемо да спроведемо. Циљ нам је да координисаним деловањем смањимо број долазака“, изјавио је потпредседник Комисије Маргаритис Шинас.
Комисија наводи да је усклађивање визних политика кључно за добро функционисање безвизног режима између ЕУ-а и западног Балкана, пренео је „Јутарњи лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала