Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ предложила Акциони план сарадње са Западним Балканом око нелегалне миграције

© AP Photo / Giannis PapanikosАнтимигрантска ограда на граници Грчке и Турске
Антимигрантска ограда на граници Грчке и Турске - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Европска унија предложила је Акциони план за смањење прилива мигранта преко Западног Балкана, саопштили су у Бриселу потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас и европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон. Поручено је да је борба против кријумчарења мигранта посебно важна на граници Србије и Мађарске.
План у пет тачака укључује појачане граничне контроле на свим границама у региону, уз сарадњу локалних власти и европске агенције Фронтекс.
Међу најављеним мерама су јачање капацитета за пријем и регистрацију азиланта, подршка борби против кријумчарења миграната, за шта ће ЕУ издвојити 30 милиона евра, поштовање договора о реадмисији и усклађивање Западног Балкана са визном политиком ЕУ.
„Морамо да појачамо управљање границама дуж целе мигрантске руте на Западном Балкану. То значи да је на свакој појединачној граници, било да је реч о граници ЕУ или граници између две земље региона, потребно снажно присуство ЕУ на терену“, изјавио је Шинас.
Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон истакла је да је борба против кријумчарења мигранта посебно важна на граници Србије и Мађарске.
„Сутра ће мисија ЕУ коју преводи координатор Шенгена, заједно са представницима неких земаља чланица путовати у Србију како би разговарали о начинима да се боље заштити српско-мађарска граница, уз учешће припадника агенције Фронтекс“, најавила је Јохансонова.
Она је напоменула да је Србија већ делимично усагласила визну политику са ЕУ, увођењем виза за Тунис и Бурунди, као и да су српске власти обећале да ће то учинити у случају Индије и других земаља.
Највећи број нелегалних миграната који користи безвизни режим за улазак ЕУ долази преко Србије, навела је Јохансонова, додајући и да друге земље региона имају значајне „шупљине“ у визној политици.
Према подацима европске граничне агенције Фронтекс, у првих 10 месеци ове године забележено је 281.000 нелегалних улазака у ЕУ са Западног Балкана, око 80 одсто више него у прошлоj години.
Највише миграната, наводи РТС, регистровано је у Аустрији, а бројеви су значајно повећани у Немачкој и Белгији.
Предлог ЕУ објављен је дан уочи самита ЕУ-Западни Балкан у Тирани и три дана пре састанка министара правде и унутрашњих послова ЕУ који треба да га усвоје а након што је крајем новембра усвојен Акциони план за централни Медитеран.
Мигрантски камп на обали Тисе у Руском Крстуру - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
СРБИЈА
Зашто је важан договор Србије, Мађарске и Аустрије о илегалним мигрантима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала