- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Губици ће се мерити у милијардама: „Зима незадовољства“ у Британији, сви се спремају за штрајкове

© AP Photo / Jacob King/PAРиши Сунак
Риши Сунак - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Децембар је у Великој Британији увелико „резервисан“ за штрајкове. Готово сваког дана до Божића, који се слави 25. децембра, у земљи су планирани штрајкови радника из свих сектора, што би економију могло да кошта 1,7 милијарди фунти. Биће то „зима незадовољства“, преносе британски медији.
Радници на железници, укључујући особље „Евростара“, медицинске сестре, особље хитне помоћи, поштари, учитељи, радници служби за обезбеђење, чистачи, чланови комисија на возачким испитима, радници на аеродромима, службеници за рурална плаћања и државни службеници планирају протестне акције које ће утицати на пословање сваког дана током такозване претпразничне сезоне.
Посебно забрињава божићни штрајк здравствених радника који је планиран за 20. децембар, што би могло да доведе до великих застоја у систему националне здравствене службе (HNC). Хиљаде медицинских сестара ће штрајковати захтевајући боље услове рада и повећање плата од минимално пет одсто. „Гардијан“ преноси да три синдиката – „ГМБ“, „Јунит“ и „Јунисон“ - расправљају о координисаном датуму штрајка са синдикалним шефовима и министрима, да би се „избегли губици живота“.
Премијер Риши Сунак створио је посебну јединицу у влади која ће да надгледа одговор на талас штрајкова у јавном сектору. Владине процене у које је „Сандје тајмс“ имао увид показују да ће се само због штрајкова у железничкој индустрији изгубити до 260 милиона фунти. Угоститељска индустрија је упозорила да ће штрајкови коштати и до 1,5 милијарди фунти изгубљене продаје јер ће људи избегавати изласке у пабове, барове и ресторане, што је велики губитак током претпразничне сезоне, пренео је „Јутарњи лист“.
Координисани штрајкови сугеришу да у Великој Британији постоји дубоко незадовољство због разлика у висинама зарада и услова повећања трошкова живота усред инфлације и енергетске кризе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала