- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Русија припрема одговор Западу на увођење ограничења цена руске нафте

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Москва припрема одговор Западу на увођење ограничења цена руске нафте, а једно је очигледно – неће признати ту одлуку, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Одлуке се припремају, али, разуме се, једно је очигледно – никакве горње границе (цена нафте) нећемо признавати“, рекао је Песков.
Нафтне санкције западних земаља ступиле су на снагу у понедељак. Европска унија престаје да купује руску нафту која се превози морем, а земље „Велике седморке“, Аустралија и Европска унија уводе ограничење цена нафте која се превози морем од 60 долара по барелу.
Песков је истакао да увођење граничне цене нафте неће утицати на финансирање специјалне војне операције и да руска економија има потенцијал да задовољи све своје потребе.

Санкције против Русије наносе штету Европљанима

Санкције против Русије наносе штету Европљанима, укључујући и економију Немачке, то је очигледно, рекао је портпарол.
„Било би непрофесионално, вероватно, прећуткивати штету коју санкције наносе европским земљама. Имам у виду сегменте санкција које су Европљани и Европска унија увели против нас. То наши стручњаци одлично знају, као и стручњаци у Бриселу и Берлину“, рекао је Песков.
Претходно је немачки канцелар Олаф Шолц за европско издање листа „Foreign Affairs“ изјавио да ефикасност санкција против Русије све више расте, а да су ЕУ и НАТО јачи него икада раније.
Према његовим речима, порука Запада Москви је јасна: „Штитићемо сваки педаљ територије НАТО-а“.
Канцелар сматра да је руски лидер Владимир Путин погрешио када је претпоставио да ће дејства у Украјини довести до „заоштравања односа међу његовим противницима“.
„У стварности се догодило управо супротно: Европска унија и трансатлантска алијанса су јаке као никада до сада. Ништа то не показује тако јасно као економске санкције без преседана којима је сада изложена Русија“, навео је Шолц.
Нафтне санкције Запада ступају на снагу у понедељак 5. децембра: Европска унија престаје да прихвата руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија намећу ограничење цена за њен поморски транспорт на 60 долара по барелу. Потпредседник руске владе Александар Новак је, коментаришући ове одлуке, приметио да Русија неће прихватити горњу границу цена нафте, чак и ако буде морала да смањи производњу. Он је додао да су таква ограничења мешање у тржишне инструменте, Русија је спремна да ради само са оним потрошачима који ће радити по тржишним условима.
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
СВЕТ
Ембарго на руску нафту –самоубиство политичких елита ЕУ, цену ће платити и Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала