Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ништа више неће бити исто: Рађа се нови свет - Србија не сме да одустане под притиском Запада

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава испред Скупштине
Застава испред Скупштине - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Стављајући тему изградње мултиполарног света у контекст украјинске кризе српски интелектуалци са различитих аспеката покушали су да објасне у којој равни колерирају ови појмови те да одговоре на питање да ли је овај сукоб на истоку Европе ходање ивицом трећег светског рата.
Kонференција Украјинска криза и изградња мултиполарног света у организацији Евроазијског безбедносног форума понудила је опсежну слику сукоба у Украјини.
У контексту задате теме: „Украјинска криза, као модел хибридне агресије НАТО на Руску Федерацију“, директор Евроазијског безбедносног форума Митар Kовач говорио је о сукобу колективног Запада, као носиоца глобализма, са Русијом што се одсликава кроз пројектовање и стално потхрањивање рата у Украјини.
„Украјинска криза, као модел хибридне агресије колективног Запада на Руску Федерацију, својим током и непосредним и посредним учешћем великих сила значајно ће определити европску безбедност и трасирати кључна решења глобалне безбедности у блиској будућности. Заиста, више неће бити ништа исто“.

Циљ антируског рата је слабљење ЕУ

Професор Часлав Kопривица са Факултета политичких наука анализирао је понашање земаља Европске уније у склопу рата у бившој Украјини, по два упоредна аспекта: однос ЕУ према онима који су одабрани за циљ овога рата – Русији и њен однос према англо-америчким покретачима рата.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНаучна конференција „УКРАЈИНСКА КРИЗА И ИЗГРАДЊА МУЛТИПОЛАРНОГ СВЕТА“ у оранизацији Евроазијског безбедносног форума
Научна конференција „УКРАЈИНСКА КРИЗА И ИЗГРАДЊА МУЛТИПОЛАРНОГ СВЕТА“  у оранизацији Евроазијског безбедносног форума - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Научна конференција „УКРАЈИНСКА КРИЗА И ИЗГРАДЊА МУЛТИПОЛАРНОГ СВЕТА“ у оранизацији Евроазијског безбедносног форума
„Показује се да је ЕУ, иако активно подржава англо-америчке марионете у Kијеву, и сама у позицији неактера, некога ко трпи од рата који јој није у интересу. Тако посматрано, овај антируски рат, за свој секундарни циљ има слабљење земаља ЕУ, која су у њега, из разних разлога, увучене на основу различитих, али конвергирајућих историја своје русофобије“.

На ивици Трећег светског рата

На епохални значај Руске специјалне војне операције у Украјини, указао је новинар Ђуро Билбија уз коментар да се она одвија на самој ивици ризика избијања трећег светског рата. Иако је у функцији спречавања трећег светског рата, она је покренула историјске тектонске плоче и процесе који разарају Фукујамину фантасмагорију о „крају историје“ и вечној доминацији западног либерализма.
„Да свет није и неће више бити као досад – добро се види и из Сједињених Држава и из Русије. Бивши саветник шефа Пентагона – пуковник Даглас Мекгрегор – са пуном увереношћу указује да ће Руси у Украјини сигурно победити и да нова фаза украјинског рата неће бити само уништење украјинске државе”.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЧаслав Копривица, Владан Јончић, Митар Ковач и Радомир Милашиновић
Часлав Копривица, Владан Јончић, Митар Ковач и Радомир Милашиновић - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Часлав Копривица, Владан Јончић, Митар Ковач и Радомир Милашиновић
За Србе је главно, док се историјске тектонске плоче померају, опомиње Билбија, не одустати, под притиском Запада који губи, ни од једног крупног националног интереса и ни од једне једине барикаде на којој се брани оно што се мора бранити.

Почетак нове ере

О сукобу глобалистичког и суверенистичког света говорио је професор Радомир Милашиновић, акцентујући чињеницу да криза у Украјини означава почетак нове ере у односима међу државама.
“Можда је боље рећи да је то јединствен догађај који означава почетак краја глобализму. Сигурно је да се то неће догодити на мах и да се мора посматрати као процес дугог трајања који имплицира разнолике политичке, економске, војне и културолошке консеквенце”.

Операција са ослободилачким карактером

Пуковник у пензији Стевица Kарапанџић пажњу је посветио основним обележјима и карактеристикама операције на простору Украјине. Он је истакао да је војном интервенцијом 24. Фебруара, Русија спречила Оружане снаге Украјине у намери извођења нападне операције на Донбас и предухитривши их, демонстрирала начело превентивног деловања, односно претицања – „погледом у напред”.
„После неколико етапа и увођењем 200.000 мобилисаних руских војника у зону борбених дејстава, руске батаљонске тактичке групе највероватније ће постати језгра за прерастање у здружене тактичке јединице – бригаде и дивизије груписане у оперативне саставе. То ће утицати да специјална војна операција поприми класичан и масовнији, по руском схватању „ослободилачки” карактер на подручјима где се огромна већина становништва изјаснила за присаједињење Руској Федерацији“.

Доказ крију посматрачи ОЕБС-a

Аналитичар Срђан Перишић је у свом излагању изнео занимљив податак који најбоље илуструје чији је ово рат и ко га је иницирао.

„Службе безбедности су имале оперативне податке да су у октобру прошле године Американци као инструктори заједно са Британцима концентрисали војне снаге кијевског режима у доњецкој и луганској области да би изршили агресију на ове Републике. Да би то урадили они су посматрачима ОЕБС-а одузели уређаје за ноћне посматрање па је целокупна мисија није била у моћности да изврши контролу Минских споразума, а управо су ноћу довлачене јединице што говори да је Запад спремао инвазију на Русе у бившој Украјини а не Русија.“

Учесници су се сложили да ово што данас гледамо на истоку Европе јесте реализација давно постављених циљева америчке спољне политике, али да у околностима када Руси добијају рат, последице ће сносити страна која га је иницирала, а последично и блок који је пружаоо несебичну помоћ кијевском режиму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала