- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Лабави „осигурачи“ и напад који не игра одбрану – генеза потопа Србије

© AP Photo / Petr David JosekСрбија - Швајцарска
Србија - Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Пет голова је дала Србија на Мундијалу, највише од свих учесника Групе Г, проглашене за најтежу на Светском првенству, али је успела да и да прими највише голова, чак осам.
Ако се веровало да је пораз од Бразила резултатом 2:0 тежак, онда је реми са Камеруном (3:3) још тежи, а пораз од Швајцарске (3:2) раван катастрофи.
И опет, ако се каже да је Бразилац Ришарлисон двапут затресао мрежу Србије на рачун свог бриљантног талента, даље ако се зна да је Камерун постигао готово два иста гола због лоше офсајд замке, онда су голови Швајцарске знак да српски тим није био спреман за тако велики изазов.
Јасна је била идеја селектора Драгана Стојковића да се нападне свим силама, али је и противник то знао и чекао да се појаве рупе не би ли искористио своје шансе.
Већ у 20. минуту утакмице Србије је капитулирала и то на школски начин, стварањем предности на левом нападачком боку у игри два на два, где је принудни деснокрилни бек Андрија Живковић био дефанзивно инфериоран, а десни штопер Никола Миленковић је остављен на милост и немилост.
За то време, нападачки трио Србије је био далеко од одбрамбене поставке, слично важи и за номинално дефанзивне везисте, од којих ниједан то заправо није.
Потпуни распад је кулминирао лошим постављањем Милоша Вељковића, централног бека који је остао леђима окренут ривалима па је Страхиња Павловић морао да направи корекцију, самим тим се померио и Филип Костић, а Ђердан Шаћири је остао сам и рутински реализoвао шансу.
© AP Photo / Petr David JosekСрбија - Швајцарска
Србија - Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Србија - Швајцарска
Дакле, све је кренуло лошим дефанзивним поставкама офанзиваца, неспремношћу дефанзивних везних да затворе рупе, а потом и потпуно расулу у последњој линији одбране.
Слично као против Камеруна, Србија је водила и наставила да игра ризично што је као резултат донело лаке голове за ривале.
При вођству од 2:1 српски тим је дозволио Шаћирију, као деснокрилном нападачу, да узме лопту на својој половини, потпуно неометано, далеко од Митровића и близу Тадића који није испружио ни ногу и кренуо да продире кроз линије.
Никога није било да га заустави, Лукић и Милинковић-Савић су трчали од центра праволинијски назад док је Шаћири улетео у полупростор, претрчао све њих, пронашао самог левог бека на боку, јер је Костић опет морао да затвара рупе, а потом је уследио центаршут за Емболоа који поред нижег и слабијег Живковића није имао превише проблема да затресе мрежу.
© AP PhotoСрбија - Швајцарска
Србија - Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Србија - Швајцарска
Као да то није било довољно за реакцију јер су практично оба гола примљена због чињенице да на позицијама дефанзивних везних нису били играчи чији је то посао, пао је и трећи гол.
Поново су Лукић и Сергеј били предалеко од последње линије одбране, из контранапада је Швајцарска добила ситуацију 2 на 2 са Вељковићем и Павловићем који нису имали ни назнаку подршке.
Поново је то покушао Костић, али је због уласка у подршку Павловићу за дуел са Емболоом поново оставио самог Шаћирија који је видео чак двојицу саиграча у казненом простору који трче готово неометани, за корак брже од чувара.
Један од њих је добио лопту кроз додавање и одмах из прве проиграо Рема Фројлера који се отворио из блока, претрчао збуњеног Вељковића и стигао право на шут за који, иначе одлични голман Вања Милинковић-Савић, није успео да одбрани.
© AP Photo / Petr David JosekСрбија и Швајцарска
Србија и Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Србија и Швајцарска
Све у свему, аматерски одигране позиционе игре, фудбалери ван својих природних улога, „осигурачи“ који то нису и недовољна тренерска реакција како би се грешке кориговале, а околности промениле - довољно за пораз који је значио и крај Мундијала за Србију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала