- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Специјална војна операција руске војске у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Седам региона Украјине има проблеме са струјом

Пратите нас
У току је 285. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Европска унија спрема девети пакет санкција Русији. Ступа на снагу ограничење цена руске нафте. У украјинском гранатирању хостела у Алчевску, у Луганској Народној Републици, девет особа погинуло, 15 рањено.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:32 05.12.2022
22:20 05.12.2022
Експлозије у Никопољу, јављају украјински медији.
21:44 05.12.2022
Танкери са нафтом у Краснодарском крају - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
СВЕТ
Медији: Формиран ред танкера у Турској након увођења ограничења цена руске нафте
20:45 05.12.2022
Италија је послала Украјини не само оружје, већ и више од 50 тона електронске опреме, трансформаторе и друге технолошке алате, саопштио је министар спољних послова Антонио Тајани.
"Поклонили смо Украјини не само оружје, већ и 51 тону електричне опреме, трансформаторе, конверторе. Обезбедили смо много технолошких инструмената, као и војних средстава. Велику помоћ су добили од нас, а од украјинске владе никада нисам имао притужбе", рекао је министар, преноси агенција АНСА.
20:30 05.12.2022
Седам региона Украјине има проблеме са снабдевањем електричном енергијом, саопштио је председник Владимир Зеленски.
„У многим регионима, да би се стабилизовао систем, било је неопходно прећи на рестрикције“, рекао је Зеленски.
„Највише искључења у понедељак увече има у Виницкој, Кијевској, Житомирској, Дњепропетровској, Одеској, Хмељницкој и Черкаској области.
19:59 05.12.2022
Руски председник Владимир Путин продужио је важење уредбе о примени посебних економских мера у области финансија, горива и енергетике због непријатељских поступака неких страних земаља и међународних организација.
Овим указом се забрањује читав низ трансакција уз учешће странаца из непријатељских земаља у бројним руским компанијама и пројектима. Ограничење се односи на трансакције са хартијама од вредности, које чине саставни део оснивачког капитала тих организација, као и на права и обавезе, учешћа и споразуме на основу којих се у Русији реализују инвестициони пројекти.
19:38 05.12.2022
18:24 05.12.2022
Амерички сателити снимали аеродром Енгелс пре напада Оружаних снага Украјине
Амерички комерцијални сателити компаније „Максар“ су снимали руски аеродром стратешке авијације у Енгелсу у Саратовској области 3. и 4. децембра, пре него што је Украјина извршила напад дроновима.
17:20 05.12.2022
Премијер Украјине Денис Шмигаљ потврдио је да су погођени енергетски објекти у Кијевској, Виницкој и Одеској области.
16:31 05.12.2022
Западне државе су затражиле седницу СБ УН за 6. децембра о хуманитарној ситуацији у Украјини, саопштио је неименовани извор Спутњика.
15:15 05.12.2022
Министарство унутрашњих послова Молдавије саопштило је да је погранична служба открила ракету која је пала на северу земље. Нико не зна коме она припада.
„Објекат је открила гранична патрола, недалеко Бричена. У складу са акционим плановима Министарства унутрашњих послова, гранична служба је оградила територију на којој је ракета пронађена, на лице места су позвани деминери“, наводи се у саопштењу.
14:09 05.12.2022
Експлозије у више области Украјине, велики пожар у Одеси
Експлозије одјекују у Лавовској, Тернопољској, Черкаској, Виницкој, Кировоградској, Лавовској и Одеској области Украјине, као и у Харкову, након што је широм земље проглашена ваздушна опасност, преноси украјинска агенција Униан.
У саопштењу агенције наводи се да је у Одеси избио велики пожар.
Експлозије су одјекнуле и у Запорожју, пренео је секретар Запорошког градског већа Анатолиј Куртев.
14:05 05.12.2022
Прекиди у снабдевању електричном енергијом у низу региона Украјине
Кировоградска, Одеска и Житомирска област Украјине су делимично остале без струје, након проглашења ваздушне опасности и експлозија, преносе у понедељак украјински медији.
13:27 05.12.2022
Експлозије у Черкаској, Виницкој и Кировоградској области Украјине
Експлозије одјекују у Черкаској, Виницкој и Кировоградској области Украјине, преносе у понедељак украјински медији.
У Виницкој области активирани су системи противваздухопловне одбране.
Претходно је саопштено да су се сирене за ваздушну опасност огласиле на целој територији Украјине.
12:58 05.12.2022
У нападу на Алчевск погинуло 10 људи
У украјинском гранатирања Алчевска у Луганској Народној Републици погинуло је десеторо људи, саопштио је у понедељак официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.
Према његовим речима, у нападу су рањене 24 особе.
Према саопштењу власти ЛНР, украјинске снаге су испалиле шест ракета из вишецевних ракетних бацача ХИМАРС.
12:33 05.12.2022
Ваздушна опасност у целој Украјини
Ваздушна опасност проглашена је свим регионима Украјине, показују подаци онлајн мапе Министарства за дигитализацију Украјине.

Претходно је било саопштено д су се сирене за узбуну огласиле у Кијевској, Житомирској, Виницкој, Черкаској, Одеској, Кировоградској, Полтавској, Дњепропетровској, Харковској, Сумској и Николајевској области Украјине, као и у деловима Запорошке и Херсонске области које су под контролом украјинских снага.

У Харковској и Полтавској области активирани су системи противваздушне одбране.
12:04 05.12.2022
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској и Дњепропетровској области Украјине, као и делу Запорошке области под контролом Кијева, следи из података са онлајн карте ваздушних опасности украјинског Министарства за дигитализацију.
11:59 05.12.2022
Командант „Ахмата“: Руска војска напредује на фронту у ЛНР и ДНР
Руска војска у потпуности држи иницијативу на свим деоницама линије борбеног контакта у Луганској и Доњецкој Народној Републици и постепено напредује, изјавио је у понедељак командант специјалног одреда „Ахмат“ Апти Алаудинов.
„Данас је иницијатива потпуно у рукама Министарства одбране Русије, групе 'Вагнер', специјалног одреда 'Ахмат', односно свих одреда који се боре дуж целе линије контакта“, рекао је Алаудинов за телевизијски канал „Русија 1“.
Према његовим речима, поред Артјомовска, руска војска напредује и ка Соледару, као и у правцу Кремене, Сватова и Чернопоповке.
11:56 05.12.2022
Служба безбедности Украјине саопштила је да се спроводе „контраобавештајне активности“ на објектима канонске Украјинске православне цркве у Полтавској области.
„Ради се о Мгарском Спасо-преображенском мушком манастиру полтавско-миргородске епархије и епархијској управи кременчушке и лубенске епархије УПЦ“, саопштила је СБУ на свом Телеграму.
Напомиње се да припадници полиције врше инспекцију територије и просторија како би „пронашла лица која су можда умешана у противправна дејства на штету државног суверенитета Украјине и проналажења забрањених предмета“.
11:08 05.12.2022
Песков: Санкције против Русије наносе штету Европљанима
Санкције против Русије наносе штету Европљанима, укључујући и економију Немачке, то је очигледно, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Било би непрофесионално, вероватно, прећуткивати штету коју санкције наносе европским земљама. Имам у виду сегменте санкција које су Европљани и Европска унија увели против нас. То наши стручњаци одлично знају, као и стручњаци у Бриселу и Берлину“, рекао је Песков.
Немачки канцелар Олаф Шолц је у тексту за европско издање листа „Foreign Affairs“ изјавио да ефикасност санкција против Русије све више расте, а да су ЕУ и НАТО јачи него икада раније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала