- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад против Русије – победник Исток: Нафтне санкције довешће до турбуленција светских размера

© Sputnik / Aleksey Babushkin / Уђи у базу фотографијаНафтне цеви на руско кинеској граници
Нафтне цеви на руско кинеској граници - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Пратите нас
Иако су данас на снагу ступила ограничења ЕУ, Аустралије и земаља тзв. велике седморке у вези са ценом руске нафте, стручњаци предвиђају велике турбуленције на светском тржишту и пре свега поремећаје у европској економији. С друге стране, Русија бележи раст извоза сирове нафте на другим тржиштима и припрема механизме као одговор на санкције Запада.
Европска унија објавила је да ограничава цену руске сирове нафте на 60 долара по барелу. Стручњаци, међутим, сматрају да Москва неће имати проблема са преусмеравањем својих сировина на нова тржишта.
Европска унија престаје да купује руску нафту која се превози морем, а земље „велике седморке“, Аустралија и ЕУ уводе ограничење цена нафте која се превози морем од 60 долара по барелу.
У Службеном гласнику Европске уније објављена је одлуку о увођењу горње границе цене руске нафте за 60 долара по барелу која је ступила на снагу од 5. децембра.
„Забрањено је, директно или индиректно, пружати техничку помоћ, посредничке услуге или финансирање или финансијску помоћ, у вези са трговином, посредовање или транспорт, укључујући претовар са брода на брод, трећим земљама сирове нафте или нафтних производа који потичу из Русије или су извезени са Русије“, наводи се у документу.
Истовремено, за руску нафту која се испоручује морским путем ова одлука ће ступити на снагу тек кроз 45 дана. Реч је о бродовима који су утоварени пре 5. децембра и који ће бити истоварени у лукама пре 19. јануара.
„Начин функционисања механизма ограничења цена биће ревидиран свака два месеца како би се одговорило на догађаје на тржишту. Поред тога, ограничење ће бити постављано у нивоу пет одсто испод просечне тржишне цене руске нафте и нафтних деривата на основу података које је обезбедила Међународна агенција за енергетику", саопштили су у Бриселу.
Поред тога, Европска унија намерава да од 5. фебруара уведе горњу границу цена нафтних деривата из Русије, али Брисел тек треба да се договори око ограничења цена за ову категорију.

Москва припрема одговор Западу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је овим поводом да Москва припрема одговор Западу, али да је једна ствар очигледна – неће признати ту одлуку.
„Одлуке се припремају, али, разуме се, једно је очигледно – никакве горње границе (цена нафте) нећемо признавати“, рекао је он.
Песков је истакао да увођење граничне цене нафте неће утицати на финансирање специјалне војне операције и да руска економија има потенцијал да задовољи све своје потребе.
Санкције против Русије наносе штету Европљанима, укључујући и економију Немачке, то је очигледно, рекао је Песков.
„Било би непрофесионално, вероватно, прећуткивати штету коју санкције наносе европским земљама. Имам у виду сегменте санкција које су Европљани и Европска унија увели против нас. То наши стручњаци одлично знају, као и стручњаци у Бриселу и Берлину“, рекао је Песков.

Грубо мешање у тржишне инструменте

Руски вицепремијер Александар Новак изјавио је да Москва сматра да примена инструмента коју је увела Европска унија није тржишна, и да зато разрађује механизам забране његове примене. Такође, Москва је спремна и да донекле смањи производњу нафте
„Сматрамо да је тај инструмент нетржишни, да није ефикасан и да се грубо меша у тржишне инструменте, да противречи свим правилима, Светској трговинској организацији, на пример. У пракси не намеравамо да примењујемо инструменте у вези с „price cap“ (ограничењем цена). Зато сада разрађујемо механизме забране примене ограничења цена, независно од тога који ће ниво ограничења бити утврђен“, рекао је Новак.
Он је навео да увођење таквог инструмента може довести само до дестабилизације тржишта, дефицита енергената, смањења броја инвестиција, а у будућности би могао да утиче и на другу робу или на друге земље.
„Продаваћемо нафту и нафтне деривате оним земљама које буду сарађивале с нама у складу с тржишним условима, чак и ако будемо морали донекле да смањимо производњу“, рекао је Новак.

ОПЕК плус: Производња нафте ће и даље бити смањена

Из Oрганизације земаља извозница нафте и њених савезника (ОПЕК плус) за сада нема коментара на одлуку западних држава.
ОПЕК плус је јуче потврдио да ће на снази остати актуелни параметри уговора, односно да ће производња нафте и даље бити смањена за два милиона барела дневно.
„Земље учеснице су одлучиле да потврде одлуку 10. министарског састанка ОПЕК-а и земаља које нису чланице организације од 12. априла 2020. године, која је одобрена на наредним сусретима, укључујући 19. министарски састанак ОПЕК плус од 18. јула 2021. године и 33. министарски састанак ОПЕК плус од 5. октобра 2022. године“, наведено је у документу.
Следећи министарски састанак алијансе планиран је за 4. јун 2023. године. ОПЕК плус је, међутим, потврдио да је спреман да организује састанак у било ком тренутку ради усвајања додатних мера за стабилизацију тржишта.

Раст извоза на другим тржиштима

Стручњаци предвиђају да ће западне санкције довести до недостатка нафте и дизел горива на европском тржишту као и раста цена горива.
„Последице такве одлуке су више него очигледне: доћи ће до раста тражње, поремећаја у ланцу снабдевања и експлозивног раста цена горива широм света“, упозорава Иван Абрамов, први заменик председника Одбора за економску политику Руске Федерације.
Истовремено, Русија је значајно повећала залихе у Кини, Индији, Турској, Африци и на Блиском истоку и наставља да тражи и проналази алтернативна тржишта. Од јануара до октобра, Кина је купила за 9,5 одсто више сирове нафте из Русије него прошле године - 71,97 милиона тона, чиме је остварен приход од 49,2 милијарде долара. Пекинг је тако постао највећи купац сирове морске нафте.
Раст извоза руске нафте забележне је и у Индији, па је тако у октобру ова држава увезла више од Европске уније за 34 одсто.
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
СВЕТ
Ембарго на руску нафту –самоубиство политичких елита ЕУ, цену ће платити и Србија
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
РУСИЈА
Пекинг: Сарадња Кине и Русије у енергетици заснована је на узајамном поштовању и користи
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
РУСИЈА
Европљани насамарени: Ограничење цене руске нафте довешће до озбиљних последица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала