- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарска партија предложила забрану извоза руских нафтних деривата

CC0 / / Рафинерија нафте
Рафинерија нафте - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Комисија за буџет и финансије бугарског парламента није подржала предлог да се забрани извоз деривата руске нафте који је предложила партија „Покрет за права и слободе“, саопштила је Бугарска телеграфска агенција.
Према речима посланика партије Јордана Цонева, циљ закона је да се контролише увоз и прерада руске нафте, прекине даљи извоз производа и заштите интереси Бугара по питању рада „Лукоил нефтохима“ у Бургасу.
Он је подсетио, да је тренутно већ ступио на снагу ембарго на руску нафту, али да у Бугарској постоје изузеци, као и да је ступила на снагу одлука бугарске владе којом се забрањује извоз нафтних производа од 5. марта следеће године. Међутим, и даље ће бити актуелан извоз нафтних производа за које нема потражње у Бугарској.
Странка „Препород“ је гласала против овог предлога. Европска комисија није издала документа која подразумевају забрану извоза већ произведених деривата. Посланик странке Цончо Ганев је изразио забринутост да ће Бугарску, уколико буде усвојен закон партије „Покрет за права и слободе“, претворити из извозника горива у увозника.
„Испоставиће се да ћемо почети да увозимо гориво. Није тајна, да је Турска једина земља од које можемо брже и лакше да увозимо. Турска следи своје економске интересе, не можемо се љутити на њих, ако уместо извоза почнемо да увозимо, али по другој цени“, изјавио је Ганев на заседању комисије.
На крају ће се рафинерија „Лукоил нафтохим“ затворити, сматра посланик партије „Препород“. Према његовим речима, ако гориво које је предвиђено за извоз остане у Бугарској, неће бити могућа реализација и додао да ће гориво бити неколико пута скупље.
Румен Гечев из Бугарске социјалистичке партије је такође критиковао закон. Према његовим речима, предлог партије „Покрет за права и слободе“ изгледа као жеља ЕУ да казни Бугарску још више. Он је навео да није сигуран да је Европска комисија направила за Бугарску изузетак на тему нафтног ембарга, мада се у земљи налазе партије које предлажу забрану извоза нафтних производа, која води ка затварању рафинерија.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
РЕГИОН
Бугарска одобрила примену изузетка: Наставља се куповина и увоз руске нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала