- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Компанија Илона Маска за производњу можданих чипова под истрагом у САД

CC BY 2.0 / Flickr/Daniel Oberhaus / Илон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Компанија Неуралинк, специјализована за производњу можданих имплантаната, у власништву Илона Маска, под истрагом је америчких федералних органа због наводних „кршења добробити животиња“ током тестирања производа, јављају медији. Истрага долази неколико дана пошто је милијардер објавио да ће почети клиничка тестирања на људима.
Генерални инспектор америчког Министарства пољопривреде покренуо је истрагу након што су федерални тужиоци изјавили да би Неуралинк могао да крши Закон о добробити животиња, извештавају светски медији, позивајући се на владине документе и више извора упознатих са истрагом, преноси РТ.
Закон о добробити животиња регулише третман животиња које се користе у истраживању и комерцијалном тестирању производа и забрањује нехумане поступке који узрокују непотребну патњу или смрт.
Према изјавама двадесетак садашњих и бивших запослених у Неуралинку, као и према интерним документима компаније, Маск је подстицао истраживаче да „убрзају развој“ што је у неким случајевима резултирало неуспелим експериментима.
Неуспели експерименти морали су да се понављају, а то је доводило до повећања броја животиња које су тестиране и које су угинуле. Према речима појединих запослених, број угинулих животиња је већи него што би требало да буде због Маскових захтева за убрзавањем развоја.
Последњих година, најмање четири експеримента која су укључивала 84 свиње и два мајмуна нису успешно обављена и то је довело до њиховог понављања и угинућа још животиња.
Док документи показују да је Неуралинк имао сва претходна владина одобрења за експерименте, извори из компаније рекли су Ројтерсу да се евиденција о броју угинулих животиња не води прецизно. у евиденцију о броју животиња које је убио током тестирања. Међутим, пун обим истраге још увек није јасан и није познато да ли је директно повезана са притужбама запослених у Неуралинку.
Најаве о истрази долазе свега неколико дана пошто је Илон Маск најавио да би Неуралинк могао да у року од шест месеци почне тестирање можданог чипа и на људима. Он је тада изразио наду да ће, између осталих медицинских чуда, мождани чип помоћи парализованима да проходају, слепима да прогледају.
Маск је мождани чип демонстрирао у више наврата, а можда најпознатија демонстрација је она од прошле године, на којој је мајмун играо видео игрицу, наводно само уз помоћ свог ума.
Компјутерска жена  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
ДРУШТВО
Почиње за шест месеци: Маск најавио тестирање можданих чипова на људима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала