- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Мађарска лишила Украјину 18 милијарди евра помоћи

© AP Photo / Kirsty WigglesworthЗастава ЕУ
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Мађарска је блокирала нови пакет помоћи Европске уније намењен Украјини у вредности од 18 милијарди евра, пише лист „Политико“.
Како је саопштио министар финансија Чешке Збинек Стањура, земље Европске уније нису успеле да постигну договор о новом пакету макрофинансијске кредитне подршке за Украјину за следећу годину.

„Нажалост, нисмо успели да усвојимо пакет у целини“, рекао је Стањура, пише „Политико“.

Чешки министар је додао да циљ остаје исти – да се почетком јануара почне са пребацивањем средстава Украјини. Европска унија ће, истиче, тражити начине за решавање тренутне ситуације.
Европска комисија је 9. новембра предложила нови пакет макрофинансијске кредитне подршке за Украјину за 2023. годину у вредности од 18 милијарди евра. ЕК је тада саопштила да би први део средстава требало да буде пребачен Украјини у јануару. За издвајање средстава неопходно је одобрење земаља ЕУ и Европског парламента, који је крајем новембра одобрио предложени пакет помоћи.
Раније је мађарски премијер Виктор Орбан изјавио да је његова земља спремна да пружи Кијеву помоћ на бази билатералних споразума, али да се противи плану помоћи ЕУ. Како је рекао, не жели да интереси Украјине буду изнад мађарских.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СВЕТ
Мађарска против плана ЕУ за помоћ Украјини – интереси Кијева нису изнад наших сопствених
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала