- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

„Политичка демонстрација“ је унела раздор међу Немце: „Нека и даље држе покривена уста!“

© AFP 2023 / INA FASSBENDERФудбалери Немачке
Фудбалери Немачке - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Испадање Немачке после прве фазе такмичења на Мундијалу је један од највећих шокова у историји фудбала, а постоје мишљења да је до тога дошло пошто су се фудбалери Немачке бавили другим стварима, а не својим послом.
Немци су свесрдно учествовали у политичкој кампањи и пре и током Мундијала, тражила се „борба за људска права“, право на ношење капитенских трака у дугиним бојама, а све је кулминирало групним фотографисањем играча са рукама преко уста.
Наводно, тиме се указивало на цензуру, али је јасно да је бављење стварима споредним у односу на фудбал утицало на перформансе екипе која је Мундијал завршила већ у првој рунди такмичења.
„Нисам изненађен испадањем Немачке. Нека и даље држе покривена своја уста рукама. Овај Мундијал је толико оптерећен политиком, не разумем зашто само не играју фудбал! Спортисти треба да се баве игром, да зарађују новац, да хране своје породице и да покажу лепоту спорта навијачима“, рекао је Тимур Сулејманов, фудбалер руског Нижњег Новгорода.
Цео перформанс је изазвао и проблеме у самој екипи, голман и капитен Мануел Нојер и играч Бајерна Леон Горецка су инсистирали на томе, а остали фудбалери су, преносе немачки медији, били противници.
Пресекао је трећи у реду за капитенску траку, Јошуа Кимих, подржавши своје саиграче из Бајерна и остали фудбалери су се сагласили са идејом, иако потпуно јединство није постојало, што се и видело на терену касније јер је Немачка шокантно поражена од Јапана.
На то је указао и легендарни тренер Арсен Венгер, наводећи да екипе које су фокусиране на политичке демонстрације не могу да буду ментално спремне за утакмице.
„Када идете на Мундијал, ви знате да не смете да изгубите прву утакмицу. Екипе које су ментално спремне, које имају фокус на такмичење, а не на политичке демонстрације могу да се надају позитивном резултату", истакао је Венгер.
Резултат свега је испадање после прве фазе и отказ за Оливера Бирофа, легендарног фудбалера који је у претходном периоду у Фудбалском савезу Немачке био директор репрезентације.
Саша Здјелар - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Катар 2022
Да ли би Пикси заиста требало да погледа ка Русији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала