- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска: Изведен форсирани напад на војне објекте у Украјини

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаПрипадници артиљеријских снага Народне милиције ЛНР пуцају из хаубице Д-20 калибра 152мм
Припадници артиљеријских снага Народне милиције ЛНР пуцају из хаубице Д-20 калибра 152мм - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Руске снаге су у понедељак извеле форсирани напад високо прецизним оружјем великог домета из ваздуха и са копна на систем војне управе, војне објекте и са њима повезане енергетске објекте Украјине. Циљ напада је достигнут, а сви назначени објекти су погођени, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Као резултат напада обустављена је производња и ремонт украјинског наоружања у одбрамбеним предузећима, поремећен је железнички превоз војне технике за украјинску војску, укључујући и оне стране производње, а отежано је пребацивање резерви у подручја борбених дејстава, саопштио је портпарол.
Кијев није био мета ракетних напада, додао је он.
Руске трупе заузеле су повољне границе и нове положаје у краснолиманском правцу, а у борбама је убијено више од 80 украјинских војника, два тенка, три борбена оклопна возила и два камионета.
У купјанском правцу руске снаге одбиле су нападе Оружаних снага Украјине и том приликом убиле до 65 украјинских војника и уништена два борбена возила пешадије и један камионет.
Оружане снаге Русије настављају успешну офанзиву у доњецком правцу. Одбијају се сви покушаји напада Оружаних снага Украјине у ДНР. Током протеклог дана убијено је више од 60 украјинских војника и уништено пет борбених оклопних возила.
У јужнодоњецком правцу су нападом руске авијације и артиљерије украјинске оружане формације заустављене и одбачене на почетне положаје. У борбама је убијено и рањено више од 30 украјинских војника, а уништене су два борбена возила пешадије и три аутомобила.
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су четири командна места Оружаних снага Украјине у Харковској области, Запорошкој области и код Краматорска и Артјомовска у Доњецкој Народној Републици. Осим тога, погођене су 83 артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине на ватреним положајима, људство и војна техника у 176 округа.
Код Иљичевке у Харковској области уништена је привремена дислокација страних плаћеника.
Код Андрејевке у ДНР уништена је радарска станица украјинског противваздушног ракетног система С-300.
Код насеља Гуљајпоље, Степно и Приморско у Запорошкој области у протекла 24 часа уништена су три складишта ракетно-артиљеријског наоружања и муниције.
Борбена авијација Ваздушно-космичких снага Русије у ДНР оборила је украјински војни авион МиГ-29.
Системи за ПВО су током дана уништили шест беспилотних летелица у Харковској области, Луганској Народној Републици и Запорошкој области.
Осим тога, пресретнуто је 15 ракета испаљениих из вишецевних ракетних система „Химарс“ и „Ураган“ у ЛНР, Херсонској области и Запорошкој области. такође су оборене две америчке антирадарске ракете „ХАРМ“ у близини села Морозовка у Херсонској области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 340 авиона, 180 хеликоптера, 2.634 беспилотне летелице, 391 противваздушни ракетни систем, 7.010 тенкова и других оклопних борбених возила, 910 возила за вишецевне ракетне системе, 3.662 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 7.484 јединице специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала