- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски митрополит открио детаље инцидента код руске цркве у Софији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМитрополит волоколамски Антоније
Митрополит волоколамски Антоније - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит Волоколамски Антониј испричао је за Спутњик каква је била ситуација код руске цркве у Софији коју су током данашње службе блокирали демонстранти.
Наиме, митрополит Антониј је заједно са архијерејима Бугарске православне цркве служио литургију у руској цркви у Софији. Богослужењу је присуствовала и руска амбасадорка Елеонора Митрофанова која је изјавила да је црква била блокирана са једне стране, те да су демонстранти покушали да омету литургију.

„Пред крај литургије смо чули некакве звуке са улице, али то није ометало службу. Након богослужења разговарали смо са архијерејима Бугарске цркве и свештенством које је стигло на празник, а затим смо заједно прошетали централним улицама Софије до Саборне цркве Александра Невског, у мантијама. Многи пролазници су прилазили, тражећи благослов. Нисмо видели никакве демонстранте. Можда су они извршавали своју 'мисију' строго у складу са сатницом и нису хтели да остану прековремено да нас чекају“, рекао је за Спутњик митрополит Антоније.

Раније је издање „Новините“ објавило да су демонстранти у Бугарској блокирали пут до храма у ком се налазила руска амбасадорка и митрополит Волоколамски Антоније.
У руској амбасади су саопштили да је ова објава „мало преувеличана“. У саопштењу дипломатске мисије се наводи да су у Софији одржане „мале демонстрације због тога што је, како тврде демонстранти, служба посвећена победи руске војске у Украјини, што није истина, јер је циљ доласка митрополита Антонија учешће у свечаностима поводом 70. годишњице Подворја патријарха Московског и целе Русије у Софији“.
Елеонора Митрофанова, руска амбасадорка у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
РУСИЈА
Руска амбасадорка безбедна након инцидента са демонстрантима у Бугарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала