- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски патријарх: Монголи су од нас само тражили данак, а Запад - душу, разум, вољу

© Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси / Уђи у базу фотографијаРуски патријарх Кирил
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Треба да се молимо да Господ „удаљи патњу и тугу“ из Русије у периоду „тешких односа са низом земаља“, рекао је патријарх московски и целе Русије Кирил у проповеди у у скиту Александра Невског у Переделкину, Московска област.
„Ушли смо у период веома тешких односа са низом земаља и дај Боже да милост Божија отклони од наше Отаџбине патњу“, рекао је патријарх Кирил.
Он је напоменуо да се данас православци суочавају са „опасном силом која може радикално утицати на духовни живот народа“.
„Верујемо да ће Господ молитвама светог благородног кнеза Александра Невског и данас заштитити нашу Отаџбину, сачувати све нас у миру. Све нас, односно све људе са једне и са друге стране границе, јер не може бити мира на једном месту, док се на другом води тежак рат“, рекао је поглавар Руске цркве.
Он је подсетио да су татари-Монголи за време Александра Невског (1221-1263) окупирали земљу и да је сам кнез, „као и сви руски кнежеви, морао је да иде код хана, да носи дарове“.
„Зашто се није борио против Татара-Монгола? Наравно, зато што је снага Новгородске дружине била неупоредива са снагом источне војске, али и зато што је кнез Александар Невски, упркос својој младости, моогао да види где је права опасност. Источне освајаче занимао је само материјални фактор. Требао им је данак и они су га убирали, али се уопште нису мешали у унутрашњи живот. Али онима који су дошли са Запада није био потребан наш данак – њима је била потребна наша душа, наш разум, наша политичка воља“, рекао је патријарх Кирил.
Према његовим речима, победа Невског над Швеђанима (1240. године) је заштитила руску земљу „од окупације, која би могла да нанеси штету њеном духовном животу“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала