Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сирене за ваздушну опасност у српским општинама на северу Косова: Упад полиције у изборне комисије

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПросторије општинске изборне комисије у Косовској Митровици после покушаја упада косовске полиције
Просторије општинске изборне комисије у Косовској Митровици после покушаја упада косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се и у Косовској Митровици где су тзв. косовска полиција и изасланици изборне комисије у Приштини покушали да упадну у канцеларије општинске изборне комисије. Претходно су се огласиле и сирене у општини Зубин Поток када су припадници такозване косовске полиције насилно ушли у просторије општине.
И у Косовској Митровици, баш као претходно и у Зубином Потоку, током упада чуле су се детонације.
Грађани који су били окупљени у близини општинске изборне комисије спречили су тзв. косовску полицију и изасланике изборне комисије из Приштине да уђу у просторије, па се ситуација убрзо смирила.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићПросторије општинске изборне комисије у Косовској Митровици после покушаја упада косовске полиције
Просторије општинске изборне комисије у Косовској Митровици после покушаја упада косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Просторије општинске изборне комисије у Косовској Митровици после покушаја упада косовске полиције
Сирене су се чуле и у Лепосавићу, а приметно је појачано присуство припадника Еулекса.
Претходно су чланови приштинске изборне комисије у пратњи косовске полиције насилно после 12 часова ушли у зграду општине Зубин Поток, због чега су се побунили грађани који су се ту затекли.
Према сведочењу очевидаца, чуле су се две експлозије, али није јасно да ли је полиција, која је дошла у три блиндирана возила, користила шок бомбе приликом уласка у просторије.
Чланови изборне комисије и полиција обили врата и заменили браве, а затим напустили зграду општине.
Ситуација у Зубином Потоку се смирила након што су се припадници косовске полиције повукли из зграде општине Зубин Поток.
Након догађаја у општинама Зубин Поток и Северна Митровица где су у пратњи полиције новоименовани чланови ОИК-а покушали да уђу у канцеларије у ове две општине на северу, заказана је седница Централне изборне комисије у Приштини.
Портпарол ЦИК_а Ваљмир Ељези изјавио је да се чекају извештаји са терена након данашњих дешавања.
„Чекамо саопштења општинских изборних званичника који су у току данашњег дана, под пратњом косовске полиције, отишли у своје канцеларије у Северној Митровици и Зубином Потоку, ради обављања службених дужности, али то није било могуће. Ови извештаји ће разјаснити створену ситуацију. ЦИК је у сталној координацији са другим институцијама. У вези са створеном ситуацијом, ЦИК ће одржати седницу данас са почетком у 18 часова“, рекао је Ељези
У општинама у којима се данас десио упад тзв. косовске полиције тренутно је мирно, али је тензија присутна јер се очекују нови покушаји косовске полиције да на силу заузму канцеларије у општинама на северу.
Централна изборна комисија привремених косовских институција саопштила је раније данас да је предвиђено да новоименовани чланови Општинских изборних комисија обиђу канцеларије на северу Косова.
Како су саопштили из Централне изборне комисије ово је договорено на састанку са тзв. косовском полицијом.
Срби са севера Косова су се након напуштања косовских институција у више наврата изјаснили да неће учествовати на ванредним изборима који су заказани за 18. децембар.
Косовска полиција у близини Јариња - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СРБИЈА
Приштина шаље службенике изборне комисије на север Косова уз пратњу полиције
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СРБИЈА
Петковић: Курти послао полицију са дугим цевима на север КиМ – циљ преотимање четири српске општине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала