Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о најновијем предлогу ЕУ за дијалог са Приштином: Нису нам изашли у сусрет у најважнијем

© Tanjug / JADRANKA ILIĆПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нови текст француско-немачког предлога који су Београд и Пришитна добили у односу на претходни није побољшан у ономе што је наважније за Србију.

"Нису изашли у сусрет ономе што је тражено", рекао је председник одговарајући на питања новинара у Тирани да каже нешто више о новој верзији француско-немачког предога, достављеном Београду.

На питање да ли постоји временски рок у најновијој верзији предлога и да ли је то можда завршни предлог, Вучић је рекао да је то што су добили почетак и да предлог не може да има временски оквир.
"Чули сте данас и Жозепа Бореља. Колико је то неозбиљно да за три месеца треба да решимо нешто што траје стотину и више година. То је неозбиљно и неодговорно и када чујете да неко инсистира на роковима, а 10 година не може да се имплементира ЗСО, јер једна страна то не жели. Ваљда то прво треба да се имплементира, па да се договарамо о нечем другом", истакао је Вучић.
Он је додао да се у предлогу зато и не помињу рокови, јер су људи мудри и знају да то не може, али да је важно да се разговара и да се проналазе компромисна решења да би се, како је рекао, сачувале главе и Србима и Албанцима, а економије ишле напред.
Коментаришући изјаву представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да треба наставити разговоре о нормализацији односа Београда и Пришитне и да састанак Вучића и Куртија очекује за неколико недеља у Бриселу, Вучић је рекао да је најмање битно да ли ће се срести са Куртијем већ да ли ће се нешто договорити.
“Није проблем да се ми сретнемо већ да ли можемо да дођемо до неког решења”, рекао је Вучић.
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је раније данас после састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем да треба наставити разговоре о нормализацији односа и наредне кораке у том процесу, а да састанак на високом нивоу са председником Србије Александром Вучићем и Куртијем очекује за неколико недеља у Бриселу.
Лајчак је рекао да је са Куртијем разговарао и о дешавањима на северу КиМ као и о томе како да се процес дијалога нормализује, преноси Репортери.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала