Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић поручио из Тиране: Ако нисте за столом, онда сте на менију /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је по доласку у Тирану, где учествује на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, да је увек боље бити за столом, јер, како је рекао, када нисте за столом онда сте на менију.
"Чини ми се да је увек боље бити за столом, јер ако нисте за столом, онда сте на менију", поручио је председник из Тиране.
Вучић је рекао да је након консултација на државном нивоу одлучио да ипак доће на Самит у Тирани јер ће на тај начин Србија имати шансе да каже шта мисли о преговорима са Приштином и о преговорима о приступу ЕУ.
“Било је више разлога због којих смо се двоумили да дођемо. Нека су се тицала Косова и Метохије, а нека су везана за дијалог са ЕУ. Након консултација са државним органима је одлучено да ипак дођемо јер сматрамо да ћемо тако имати шанси да нешто кажемо о томе шта мислимо о дијалогу и преговорима са ЕУ", рекао је Вучић одговарајући на питатање новинара "зашто је на крају ипак дошао, иако је прво најављивао да неће доћи".
Додао је да Србија остаје посвећена европском путу и преговорима са ЕУ, али да у исто време мора да заштити и сопствене интересе.
Како је навео у Тирану је дошао да саслуша политичаре из ЕУ и региона, али и да им каже шта мисли, јер је важно је да Србија добије подршку за решавање енергетских питања.
Истакао је и да је решавање телекомуникацијских питања и роминга важно за Србију.
На питање новинара аустријске телевизије да ли ће Србија увести санкције Русији Вучић је одговарио да је Србија независна земља и да зна које су наше обавезе према ЕУ и шта ЕУ очекује кад су санкције у питању, али и да Србија има свој пример са питањем територијалног интегритета и да је била нападнута 1999. године.
На констатацију новинара да је Србија превише блиска Русији, Вучић је одговарио да је Србија независна земља.
Вучић ће присуствовати потписивању Роминг декларације између мобилних оператера Европске уније и земаља Западног Балкана.
Током Самита у главном граду Албаније Вучић ће имати и низ билатералних сусрета са званичницима земаља учесница, међу којима су председник Владе Краљевине Белгије Александар де Кро, као и председник Владе Краљевине Холандије Марк Руте.
Самит у Тирани био је тема емисије "Свет са Спутњиком".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала