Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Западни медији: Нова понуда ЕУ Београду и Приштини – споразум за мање од годину дана

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вучић и Мирослав Лајчак
 Александар Вучић  и Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
У новој верзији предлога за нормализацију односа између Београда и Приштине, који је израдила ЕУ, постоји јасан временски оквир и очекује се постизање коначног споразума за мање од годину дана, тврди британска агенција Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе из ЕУ.
Агенција преноси да је високи дипломата ЕУ на маргинама Самита ЕУ-Западни Балкан у Тирани рекао да је нацрт новог предлога послат у понедељак обема странама.
Према наводима извора, како преноси Ројтерс, очекује се да две стране коначан договор постигну за мање од годину дана.
„Постоји много ствари које предлог чини великим искораком у односу на тренутну ситуацију. То није потпуно признање, али је потпуна нормализација односа“, рекао је неименовани дипломата ЕУ.
Како додаје извор, након што су добили мишљење Београда и Приштине, предлог је прерађен и садржи анекс са „јасним календаром акција када и како ствари морају да се десе“.
Неименовани извор Ројтерса позвао је Београд и Приштину „да наставе са својим конструктивним ангажманом и фокусирају се на напредак у нормализацији“.
Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ рекао је раније данас по доласку на самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани да је последња верзија предлога у дијалогу већ прослеђена Београду и Приштини.
Борељ је рекао да је последња верзија текста послата јуче Београду и данас Приштини, на разматрање, а одговарајући на питање да ли је могуће решење до 2024. године, казао је да не треба постављати вештачке рокове.
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СРБИЈА
Борељ: Нова верзија предлога послата Београду и Приштини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала