- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шест земаља ЕУ позивају Европску комисију да коригује антируске санкције

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе ЕУ у Бриселу
Заставе ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Водеће земље Европске уније позивају Брисел да коригује санкције Русији тако да не ометају испоруке хране и ђубрива, преноси „Фајненшел тајмс“ позивајући се на документе.
Постојеће санкције критиковале су Француска, Немачка, Холандија, Шпанија, Белгија и Португалија. Како се наводи, иако је Европска комисија дала препоруке о дозволи транспорта руског жита и ђубрива, неколико влада и транспортних оператора каже да оне нису довољно поуздане да гарантују правну заштиту.

„Тренутна правна ситуација доприноси критици санкција које фактички ометају трговину храном и ђубривом“, наводи се у документу, који су сачинили представници шест земаља, преноси лист.

Аутори документа примећују да се понекад испоруке хране у европским лукама задржавају дуже него што је потребно, јер се компаније плаше да се упуштају у послове са руским компанијама које су у власништву лица под санкцијама. Све у свему, по њиховом мишљењу, тренутно постоји „непожељна“ ситуација у којој се Европска унија односи строжије по питању пољопривредних послова са Русијом него САД и Велика Британија.
„Ово је у супротности са заједничком политиком ЕУ у области прехрамбене безбедности“, пише у документу.
У документу се тражи да се у санкције унесу јасна објашњења којима ће се од одговорности ослободити „средства или економски ресурси“ потребни за куповину, увоз, извоз или транспорт пољопривредно-прехрамбених производа.
Европска унија припрема се за расправу о деветом пакету санкција Русији. Низ земаља жели да искористи ову дискусију као прилику за уношење амандмана у вези са храном и ђубривом, примећује лист.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала