- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Стазе којима се ређе иде: Изложба посвећена Јелени Димитријевић, Исидори и Десанки

© Фото : Народна библиотека СрбијеОтварање изложбе „Стазе, споне, спознаје“ посвећене Јелени Ј. Димитријевић, Исидори Секулић и Десанки Максимовић
Отварање изложбе „Стазе, споне, спознаје“ посвећене Јелени Ј. Димитријевић, Исидори Секулић и Десанки Максимовић - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Изложба „Стазе, споне, спознаје“ посвећена Јелени Ј. Димитријевић, Исидори Секулић и Десанки Максимовић отворена је данас у Народној библиотеци Србије.
Изложба „Стазе, споне, спознаје“ подсећа на три значајне књижевнице из Србије преко стаза којима су, стварно и метафорички, прошле, спона које су стварале и спознаја које нам својим делом дарују. Изложба је настала у оквиру „Руте књижевница“, пројекта који повезује 14 ауторки из седам словенских земаља и који је 2022. године добио сертификат Савета Европе.
Управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало рекао је да изложба прати радове и, у одређеном смислу, осветљава животе и дело књижевница и додао да ту не би требало мешати метафору и стварност.
Метафоре су, у извесном смислу, све оне ствари које се тичу биографије једне књижевнице, али је суштинска стаза праћена кроз њихов рад и зато је оно што су те књижевнице оставиле за собом „она стаза којом би требало да идемо“.
Коауторка изложбе Биљана Дојчиновић истакла је да су све три представљене ауторке као личности биле јаке, радознале и храбре, различитог књижевног сензибилитета и односа према припадности и приватности у разним фазама својих прилично дугих живота.
Књига Ветрова успаванка Десанке Максимовић - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2020
Поезија Десанке Максимовић остаје у школском прогаму
„Ова изложба жели да осветли њихову списатељску величину и, колико може, ону личну страну. Живот на њиховим стазама у стварању спона са другима, путевима ка спознајама које оне нама дају. Присуство ове три књижевнице треба да нас подсети и на оне многобројне одсутне, на чињеницу да женско ауторство у књижевном канону занемарено и запостављено и да и писати и читати можемо само изван граница. Померати их, прелазити, номадски трагати за сопственим гласом и за оним гласом који нама нешто важно казује.“
Припремајући се за део изложбе о Десанки Максимовић, коауторка Мирјана Станишић се заинтересовала да истражи њен однос са Јеленом Димитријевић и Исидором Секулић.
„Овом изложбом одајемо почаст трима великим женама наше књижевности и културе, обележавамо 160 година од рођења Јелене Димитријевић, 65 година од смрти Исидоре Секулић и улазимо у годину јубилеја Десанке Максимовић кад ће низом свечаности бити обележено 125 година од рођења и 30 година од њене смрти“, закључила је Станишићева.
Изложба траје до 17. марта 2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала