- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Столтенберг: Страхујемо од заоштравања сукоба у Украјини на пролеће

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Алијанса за сада нема информације о инциденту са нападима на војне аеродроме у Русији, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Додао је да Алијанса страхује од заоштравања сукоба у Украјини на пролеће следеће године.

„Немам информације о овим конкретним инцидентима. Видимо да Украјина спроводи самоодбрану. Морамо да узмемо у обзир контекст. Видимо свакодневне нападе Русије на украјинске градове, критичну инфраструктуру Украјине. И, наравно, Кијев има право на самоодбрану“, рекао је Столтенбер који је у онлајн режиму учествовао на догађају који је уприличило издање „Фајненшел тајмс“.

Столтенберг је поновио став Алијансе да НАТО „подржава право Украјине као суверене државе на самоодбрану“.
Претходно је агенција „Блумберг“ пренела изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да Вашингтон није помагао Украјини да наноси ударе на територију Русије.
Украјинске снаге су 5. децембра покушале да избаце из строја руске авионе великог домета, нападнувши реактивним дроновима совјетске производње војне аеродроме „Дјагиљево“ у Рјазањској области и „Енгелс“ у Саратовској области.
Руска ПВО успела је да обори беспилотне летелице.

Завршетак сукоба не значи аутоматски и нормализовање односа

Генерални секретар сматра да окончање сукоба у Украјини неће аутоматски довести до нормализовања односа НАТО и Москве.

„Треба да схватимо да окончање овог рата неће значити повратак добрим или нормалним односима са Русијом. Треба бити спреман на дуготрајне компликоване односе са Русијом. То значи да је неопходно да инвестирамо у нашу одбрану, јачање колективног обуздавања и одбране НАТО-а“, нагласио је секретар.

Он, истовремено, сматра да „за сада нису створени“ услови за мировне преговоре Русије и Украјине и да Украјинци треба да одлучују када дође време за преговоре.
Столтенберг је истакао да чланице НАТО-а стално разматрају могућности за испоруке нових врста оружја Украјини.
Поред тога, према његовим речима, од велике је важности, такође, и питање обезбеђења ефикасности функционисања оружја које је већ испоручено Украјини, испоруке муниције, резервних делова, као и техничко одржавање ових врста оружја.
Према његовим речима, Алијанса страхује од заоштравања сукоба у Украјини на пролеће следеће године. Он је закључио да би победа Русије имала „озбиљне“ последице по НАТО и учинила би га „рањивијим“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
РУСИЈА
Лавров: Алијанса лаже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала