- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ухапшени припадници терористичке групе – осумњичени да су планирали државни удар у Немачкој

© AP Photo / KAI PFAFFENBACHСпецијалне снаге немачке полиције
Специјалне снаге немачке полиције - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
У Немачкој је приведено 25 особа, за које се сумња да су припадници терористичке организације или су је подржавали, а који су, како се претпоставља, планирали да изврше државни преврат упадом у Бундестаг.
Немачка полиција спроводи велику операцију против десничарских екстремиста који су осумњичени да су планирали да изведу упад у Бундестаг, јавља „Шпигел“ позивајући се на изворе.
Како се наводи, специјалци истовремено спроводе операцију у 11 савезних држава.
По налогу Тужилаштва приведено је 25 људи који су осумњичени да су били припадници терористичке организације или су је подржавали.
Како се наводи, они су део терористичке групе "грађани Рајха".
Претрес се врши у 130 кућа, канцеларија и других објеката. Истиче се да је план екстремиста био да изведу оружани напад на парламент и да политичаре држе као таоце. Они су очекивали да ће неки делови структура безбедности да покажу солидарност са њима што би омогућило преврат.
Тужилаштво је саопштило да је међу приведенима и једна држављанка Русије. Она је, како наводи Тужилаштво, осумњичена да је посредовала између вођа завереника и представника Русије.
Руска амбасада у Немачкој саопштила је да за сада није добила обавештење од немачких власти о привођењу руске држављанке.
Приведени се сумњиче да су покушавали да успоставе везу са представницима Русије али подршку нису добили, додаје Тужилаштво.
Тужилаштво је истакло, да нема основа да се сумња да су руски званичници подржавали заверенике.
Осумњичени су планирали да успоставе привремену војну владу и да воде преговоре са САД, Русијом, Француском и Великом Британијом.
Немачко Тужилаштво је саопштило и да су многи од приведених били у служби Бундесвера.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала