Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Вино ће у канализацију!“: Порука Србина којем је Росу упао на посед и претио запленом

© Фото : Спутњику уступио Милан ПетровићБожидар Петровић, власник имања, са унуком Миланом који преговара са полицијом
Божидар Петровић, власник имања, са унуком Миланом који преговара са полицијом - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Лоза је једина грана која нас одржава на Косову и Метохији, вековима, ако нам је узму, можемо сви да се спакујемо и да одемо. Одлазите, то је порука! Држали су нас сатима у неизвесности, да виде како ћемо да реагујемо, хоће ли бити отпора. Одложили су заплену за сутра, немоћни смо, једино могу да вино пустим у канализацију, можда ћу то и да урадим.
Ово за Спутњик каже Срђан Петровић власник винограда у српској енклави Велика Хоча у чију кућу су јуче упали цариници у пратњи специјалне јединице Росу полиције.
Цариници такозваног Косова тврде да ова кућа у подруму има недозвољене количине вина. Петровић каже да не разуме који је закон прекршио.
Упали су у кућу, нити су ми дали налог за претрес, нити су ми га показали, нити су ме учтиво питали, већ су ушли као каубоји. Онда су ишли од бурета до бурета и питали шта је ово, ово је велика количина, имаш право да производиш 30 литара ракије и 60 литара вина, па шта да радим с тим, рекао сам. Овде код нас просечно домаћинство попије 200 литара ракије годишње. Свака кућа има 200 литара ракије, то је смешно, јасно је шта им је циљ. Данас ја, сутра Марко, прекосутра Гојко, бојим се да ће пре или касније сви доћи на ред“, каже Петровић.
Он за Спутњик објашњава да има регистровану фирму, али је од короне у стању мировања. Вина заиста има, сакупљао је најбоље, јер се спремао за продају на косовском тржишту.
© Фото : Спутњику уступио Милан ПетровићМештани српске енклаве су на ногама већ два дана, окупљени испред куће Петровића
Мештани српске енклаве су на ногама већ два дана, окупљени испред куће Петровића - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Мештани српске енклаве су на ногама већ два дана, окупљени испред куће Петровића
„Процедура је таква да овогодишњи род могу да пријавим Институту за винарство у Ораховцу до половине јануара, количине које сам убрао. Пошто је ниска цена грожђа, сам га прерађујем и правим селекцију. Решио сам да направим одређену количину вина, па онда да изађем на косовско тржиште, да појединим маркетима понудим вина и да будем конкурентан. Нисам ухваћен на граници са вином, ни у транспорту., не разумем чему заплена“.
Видно узбуђени Петровић на ногама је 36 сати. Од доласка цариника све време прете да ће цистерна доћи по вино. Није га, каже, никада продавао, ни на северу Косова, ни у Србији, ако је у прекршају, зато што вино „лежи“, не види разлог за заплену, јер може да плати казну.
„Чување вина је код нас традиција, очигледно желе да је прекину и да нас отерају. Никога не снабдевам. Ко жели да проба када дође, дајем, делим пријатељима. Вина нема у продаји ни у Србији, носим га тетки, пријатељима за славу, носим и људима који су били овде, који воле вино, никада нисма организовао продају“, каже Петровић.
Он додаје да су му цариници рекли да ће вино запленити и другима, чак су га питали ко га има.
© Фото : Спутњику уступио Милан ПетровићЦариници су тражили да прегледају свако буре
Цариници су тражили да прегледају свако буре  - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Цариници су тражили да прегледају свако буре
Срби који живе у овој енклави од јуче су узнемирени. Мушакрци су све време испред куће Петровића, ту је и његов син Милан и седамдесетдеветогодишњи отац Божидар који је и власник винограда, целог имања.
Петровићу су пре рата на Косову и Метохији радили у чувеној локалној винарији „Орвин“, Божидар Петровић био је њен управник, у тој државној фирми радио је 38 година. У њој је пензију дочекала и његова супруга.
Њихова кућа вино производи стотинама година, њихов подрум крије и археолошко налазиште, јединствено у свету. У време цара Душана у 14. веку Срби су имали виновод, јер су порез плаћали у вину. Био је дуг чак 24 километра, део цеви у њиховом је подруму, он је незаобилазно свратиште свих који у Метохију дођу на ходочашће.
У кућу Петровића, док му косовске власти нису забраниле, долазио је и чувени писац, нобеловац Петер Хандке, поред гостопримства, разлог је и изузетно квалитетно вино које ова угледна домаћинска кућа прави.
Срђан Петровић каже да није случајно прво ударено баш на њихову кућу, то је пример другима, шта их чека. Заплена 40 хиљада литара вина одложена је за сутра у 8 ујутро.
© Sputnik / Дејан СимићУ подруму где се чува омиљено вино аустријског писца сачувани су трагови 24 километра дугачког виновода, којим је у време цара Душана вино текло од Хоче до Призрена.
У подруму где се чува омиљено вино аустријског писца сачувани су трагови 24 километра дугачког виновода, којим је у време цара Душана вино текло од Хоче до Призрена. - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
У подруму где се чува омиљено вино аустријског писца сачувани су трагови 24 километра дугачког виновода, којим је у време цара Душана вино текло од Хоче до Призрена.
„Држали су нас два дана овде само да виде каква ће наша реакција да буде, али и да изморе народ, да сутра нико не дође. Не могу ништа, не могу да утичем на људе, сигуран сам да ће доћи, надам се да неће бити инцидената. Код њих је тренутно и нож и колач, ми смо немоћни да организујемо озбиљан протест“, каже Петровић.
Он додаје и да је ангажовао адвоката, најбољег у овом делу Косова и Метохије;
„Албанац је, врло је коректан. Образложио сам му своју ситуацију. Кад сам му испричао шта се десило, он се насмејао, било му је смешно. Рекао је да ће да учини све што може. Верујем му, и као човеку и као професионалцу“.
Спутњик је пре три године боравио у Великој Хочи баш на месту где највише воли да спава велики писац Петер Хандке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала